Nagyvilág

Kimaradt az ezer milliárd dolláros költségvetésből Trump mexikói fala

Megtörtént a kétpárti megállapodást az amerikai kongresszusban a szövetségi kormány finanszírozásáról a szeptember végével befejeződő pénzügyi év hátramaradt részére vonatkozóan.

A megállapodás részletei egyelőre nem ismertek. A The Washington Post című napilap azt írta, hogy a kongresszus várhatóan a hét elején szavaz róla, és a megállapodás előirányozza a katonai és határvédelmi kiadások növelését.

A republikánus többségű kongresszusban hónapokon át folytak a tárgyalások az ezermilliárd dolláros költségvetésről. A múlt pénteken a kongresszus ideiglenes határozatot hozott a szövetségi szervek finanszírozásáról május 5-ig, hogy a szenátorok és képviselők addig tető alá tudják hozni a megállapodást.

A legnagyobb viták az egészségbiztosítási rendszer finanszírozása körül folytak. Az előző amerikai elnök, Barack Obama nevéhez kötődő, Obamacare néven ismert ellátási rendszer átalakítására benyújtott egészségbiztosítási törvénytervezetet a kormányzat március végén – a képviselőházi voksolás előtt néhány órával – visszavonta, mivel a republikánus többség ellenére nem volt meg az elfogadáshoz szükséges számú szavazat.

Trump emellett engedett a demokraták másik követelésének, jelesül, hogy ne legyen egyelőre költségvetési tétel az amerikai-mexikói határon építendő kerítés, amely Donald Trump egyik kampányígérete volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik