Belföld
Lábod, 2014. szeptember 19.
Bõgõ gímszarvas bika (Cervus elaphus) a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetének területén 2014. szeptember 19-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Föld napja: környezetvédelem sem minisztériumi, sem államtitkári szinten nincsen Magyarországon

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 04. 22. 13:24

Huszonhetedik alkalommal ünnepli az emberiség a Föld napját. Magyarországon speciális a helyzet.
Korábban a témában:

2017-ben a közös gondolkodásra javasolt téma a tájékozódás, tudásunk elmélyítése a környezeti és éghajlati kérdésekről, annak érdekében, hogy tisztában legyünk a Földet fenyegető veszélyekkel – írja közleményében a Zöld Válasz Egyesület.

Szerintük érdekes, hogy miközben az 1990 óta eltelt majd három évtizedalatt a klímaváltozás okozta szélsőségek hatásaival már Európa lakossága is testközelből megismerkedett – gondoljunk csak az időjárási anomáliákra, az egyenetlen csapadék eloszlásra, az óriási méreteket öltött migrációs-válságra -, a technológiai fejlettségi szintünk most mégis elérte, hogy a kihívásokra valóban zöld választ adhassunk.

Nemzetünk jövőjéért felelősséget vállaló környezetvédelmi szervezetként ezért tartjuk kiemelten aggasztónak, hogy Magyarország kormány nem érzi kötelességének, hogy az unokánktól kölcsön kapott természeti kincseinket megóvja.
Továbbra sem létezik önálló környezetvédelem sem minisztériumi, sem pedig államtitkári szinten. Mezőgazdaságunk fenntarthatóságát feláldoztuk az ipari termelés, és néhány földesúr meggazdagodásának oltárán. S hiába a vörösiszap-katasztrófa, az azóta eltelt majd hét esztendő sem volt elég a kormányzatnak, hogy elérje, Magyarországon is érvényesülhessen a szennyező fizet elve

-magyarázzák.

A Zöld Válasz Egyesület elvárja egy XXI. századi felelős kormánytól, hogy minden egyes stratégiai döntése meghozatalakor számítson a környezettudatosság. Pont arra figyelmeztet a Föld napja, hogy tovább lássunk a rövidtávú profitérdekeknél – zárják soraikat.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.