Belföld

Veszélyes játékot űz a Fidesz a tüntetőkkel

Szerdán az ötödik nagy megmozduláson is túl volt a demonstráló tömeg, a netadó elleni tüntetéshullám óta nem látott Orbán- és Fidesz-ellenes demonstráció lett a CEU bezárása köré szerveződött ügyből:

  • az elsőn mintegy tízezren vonultak végig a Kiskörúton a Kossuth térre,
  • a másodikon is vagy négyezren alkottak élőláncot a CEU környékén,
  • a harmadikonl, vasárnap délután a szervezők szerint a 70-80 ezret is elérhette a létszám, a tüntetők a Várkert Bazártól vonultak a Kossuth térre, onnan a Hősök terére, a Fidesz-székházhoz,
  • a negyedik pedig – miután Áder János aláírta a CEU-ellenes jogszabályt – spontán szerveződött a Várba, a Sándor-palotához, ehhez képest 1500-2000 ember ide is kijött, ráadásul hétfő este.

Az ötödik megmozdulás volt a Fidesz számára a legveszélyesebb. Nem csak az eddig nem hallott rigmusok miatt (az Orbán, takarodj mellett zúgott az Elegünk van, az Itt a vége, Viktor és a Csalódottak vagyunk is), hanem azért is, mert a város több pontján vonuló, vezető nélküli tömeget semmi más nem hajtotta, csak a düh és kormánnyal szembeni elégedetlenség is.

Több tízezer csalódott tüntető egyesült a Kossuth téren és nem csinált más, csak dühös volt – ami veszélyes.

Főleg úgy, hogy a CEU bezárása és a civilek vegzálása után a tömeg spontán módon az Oktogonon már a Fideszre szabott választási törvény módosítását kezdte követelni, ami a kormányzásuk legfőbb záloga.

A felbőszült tömeg ösztönösen érzett rá arra, mi a Fidesz hatalmának titka.

Vissza, vissza

A kormány visszakozni látszik, Palkovics László oktatási államtitkár Brüsszelben magyarázta el az uniós politikusoknak, hogy a magyar kormány semmilyen egyetemet nem zár be, a Soros-egyetemet sem. Majd arról beszélt, életben maradhat az egyetem, ehhez csak annyit kell tennie, hogy nem tartja be a törvényt.

Senki nem fog csodálkozni akkor, ha a Lex CEU-t végül – a netadóhoz és a vasárnapi boltzárhoz hasonlóan – visszavonják, a Fidesznek úgyis ott egy másik ügy.

Mert az Orbán-rezsimnek ellenségkép kell a működéshez, ami Gyurcsány és a menekültek után most Soros György, akinek a CEU mellett a civilszervezetekhez is köze van, a kormánynak pedig sokkal fontosabb, hogy őket ellehetetlenítse.

Ha pedig a tüntetések nyomására – vagy csak így beállítva – visszavonják a CEU-törvényt, az elégedett tömeg álgyőzelmi mámora mellett könnyebb elfogadni a kormánynak több bosszúságot is okozó civileket ellehetetlenítiő jogszabályt.

Az ötödik tüntetés már mindkét akció ellen meg volt hirdetve elviekben, de a Fidesz civilügyben nem tervez meghátrálni.

Célegyenesben

A 2018-as országgyűlési választásokig már kevesebb, mint egy év van, elemzők a jövő év április 8-át tartják a legvalószínűbb időpontnak. Lázár János pedig nemrég az egyik Kormányinfón arról beszélt, hogy ne legyenek illúzióink, az elmúlt harminc év legdurvább kampánya következik.

Ami már most is tart, elég csak a Fidesz Állítsuk meg Brüsszelt vagy a Jobbik Ti dolgoztok, ők lopnak plakátkampányára gondolni. (A baloldali ellenzék nem plakátol, országot járnak, bár az április végi időközi választások Zuglóban, Józsefvárosban és Debrecenben fontos erőpróba lehet, hol tart az MSZP, a DK és a többi kispárt.)

Bármennyire is furcsán hangzik, politikai értelmben jól jött a Fidesznek az, hogy egy évvel a választások előtt, a soft-kampány időszakában ment utcára a feldühödött tömeg. De könnyen lehet, hogy elszámolták magukat, veszélyes játékot játszanak.

Ugyanis a mostani tüntetéshullám bármikor egy megállíthatatlan lavinává változhat.

Direkt csinálják, de bukás lehet

Információink szerint a Fidesz CEU-ügyben megszólaló politikusai (elsősorban Kósa Lajos és Németh Szilárd) szándékosan tolják túl a biciklit, kvázi kiprovokálták a demonstrációkat.

A cél egyértelmű. Az emberekben a hét év alatt felgyülemlett feszültség még most, egy évvel a választások előtt távozzon, ne később, amikor már egy-egy kormányellenes megmozdulás a kampányhajrában komoly elszívóhatást válthat ki a Fidesz-táborban.

Egy kormánypárti forrásunk ezt úgy foglalta össze, hogy:

Hagyjuk, hogy még most kifolyjon a szar.

De veszélyes játékot játszik a kormány, mert ha 1) kitart a lendület a választásokig és 2) valamelyik párt profitálni tud a csalódott tömeg politikai aktivitásából, akkor az megszorongathatja a Fideszt 2018-ban.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás, 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik