Belföld

Kijött a civil törvény szövege

Orosz és izraeli mintára regisztrációra kötelezné azokat a magyar civil szervezeteket a kormány, amik évente több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről – derül ki a 444.hu által ismertetett vasárnap benyújtott törvényjavaslatból.

A korábban többször is belengetett vagyonnyilatkozatokról szó sincs a jogszabályban, amely szerint a civilek regisztrációs kötelezettsége a terrorizmus elleni fellépésben segíti majd a magyar kormányt. Ezt azzal indokolták, hogy a civileknek juttatott külföldi pénzeknek köze lehet szélsőségesek finanszírozásához.

A lap összefoglalása szerint

  • amennyiben egy alapítvány vagy egyesület külföldről kap támogatást, azt 15 napon belül jelentenie kell a bíróságon és a tranzakciót részleteznie is kell, ami később megjelenik az állam által életre hívott Civil Információs Portálon is;
  • a szervezet köteles közzétenni honlapján, az általa kiadott sajtótermékekben, kiadványokban, szórólapokon, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősül;
  • ha ezt elmulasztja, bírságot kaphat és törölhetik is a nyilvántartásból, ergo megszüntethetik;
  • a listáról öt év elteltével lehet lekerülni.

Mint ismert, a kormány egy hete nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, ami a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint a külföldi, de magyarországi campusszal rendelkező egyetemek megregulázására született. A javaslat egyértelműen a Soros György alapítványa által támogatott CEU-ra van szabva, amit maga a kormányfő vádolt meg csalással, ami nyilvánvaló ferdítés. A CEU-tól egy amerikai campus létrehozását, valamint egy államközi szerződést várnának el a működéséről. Az egyetem elleni támadás miatt a fél világ fölhorgadt, nem kevés tudós, akadémikus is tiltakozott. Sőt, a tüntetés után Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, a liberális EP-frakció vezetője is megemlékezett a demonstrációról:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik