Belföld

Matolcsy elhasalt a doktori iskolában

Középfokú angoltudását nyilvánosan is csillogtatja Matolcsy György, de az kevés ahhoz, hogy elvégezze a közszolgálati egyetem doktori iskoláját. Kellene még egy középfokú nyelvvizsga, az viszont nincs, így PhD-fokozat sincs. Matolcsy 2014-ben kezdett fokozatszerzési eljárása már nincs folyamatban. Kérdéseink elküldése után a jegybankelnököt törölték az Országos Doktori Tanács honlapjáról.

Két és fél éve, amikor kiderült, hogy Matolcsy György jegybankelnök elkezdte a doktori képzést egy meglehetősen testhez álló témában, focis hasonlattal élve annyira tűnt lefutott meccsnek az egész, mint amikor a Real Madridot összesorsolják egy negyedosztályú csapattal a spanyol kupában. Mégis megtörtént a korábban elképzelhetetlen:

Matolcsy elhasalt a doktori iskolában – tudta meg a 24.hu.

A jegybank reagálása

Cikkünk megjelenése után írt nekünk az MNB, elismerve, hogy nincs folyamatban doktori tanulmánya Matolcsynak. Azt magyarázzák, hogy az elnök elfoglalt, és csak egy későbbi időpontban folytatja doktori tanulmányait. A teljes közlemény miatt újabb cikket írtunk, amit itt olvashat.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke – amint arról az akkor még független Figyelő elsőként beszámolt – 2014 szeptemberében lett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) doktori iskolájának a hallgatója.

Bár Matolcsy most is használja a Dr. előtagot, a jegybank honlapján megtalálható életrajza szerint egyetemi doktori címét még a szocializmusban, 1984-ben szerezte a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. A 84 oldalas anyagról azt írta anno a nemrég a Fidesz-kormány gazdasági hátországához sorolt Schmidt Mária érdekeltségébe került hetilap, hogy

egy ekkora anyag ma már mesterdiplomának lenne csak elég, doktori címet valószínűleg nem adnának érte.

Ezért iratkozhatott be Matolcsy két és fél éve az NKE doktori képzésére, hogy megszerezze a PhD-fokozatot. Matolcsynak vélhetően nem kellett bejárnia az órákra, az akkor érvényes szabályzat 26. paragrafusa alapján egyéni doktori felkészülésben vehetett részt, legalábbis ezt írta a Figyelő az egyetemtől kapott tájékoztatás alapján.

Matolcsy fokozatszerzése azért tűnt sima ügynek, mert voltaképpen a saját tanaiból kellett írnia a disszertációt.

A gazdasági-kormányzási mechanizmusok összehasonlító elemzése című témát választotta, annak tartalma pedig voltaképpen a matolcsyzmust takarja. A témakiírást a Magyar Narancs idézte fel: „Tartja magát egy ortodox, hagyományos mechanizmus, pénzügyi kormányzás felfogás, de ezzel ellentétben erősödik az unortodox (lásd magyar) modell jelentősége, különösen az eredményei tükrében. A kutatás a kialakult (kialakuló félben lévő) pénzügyi kormányzási modelleket vizsgálja, de utal válságelhárító szerepükre is.”

Másrészt a témavezetőt igen jól ismeri Matolcsy György.

Lentner Csabát, az NKE Közpénzügyi Tanszékének a vezetőjét egy 2015-ös könyvbemutatón az ország három testőrének egyikének nevezte a jegybankelnök, sőt Lentner az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumába is bekerült 2014-ben. Emlékezetes a korábban MIÉP-es képviselő Lentnernek egy nem egészen egy évvel ezelőtti interjúja, amelyben az MNB elnökét a végtelenségig magasztalja, olyanokat mond róla, mint például hogy előbb-utóbb szobrot kellene állítani Matolcsynak, aki a nemzetgazdaság motorja, és a fejében levő szellemi muníció mozgatja a magyar GDP-t.

Matolcsy a napokban éppen Lentner tanszékéről kapott tagot a jegybank legfőbb döntéshozó testületébe, a monetáris tanácsba, és a tanszéken oktatott egyik tantárgynak a nyitóelőadását is Matolcsy tartotta, Lentner pedig ez alkalommal is hosszan méltatta a jegybankelnököt.

És akkor közbeszólt a valóság

Nemrég azonban probléma adódott Matolcsy doktori eljárásával. A jegybankelnök az életrajza szerint egy középfokú nyelvvizsgával rendelkezik angolból. Íme:

Matolcsy elhasalt a doktori iskolában 1

Ennyi elég ahhoz, hogy valaki az NKE doktori iskolájába felvételt nyerjen, azonban meghatározott időn belül még egy középfokú nyelvvizsgát kell szerezni. (Ha a doktorjelöltnek egy idegen nyelvből felsőfokúja van, ekkor elég mellé egy másik nyelvből alapfokút felmutatnia.)

A fokozatszerzési eljárás elindításától (Matolcsy esetében 2014 őszétől) számítva a második év végéig be kell adni a doktori értekezést (ezt eredményezi a szabályzat 30. paragrafusának 8. pontja és a 31. paragrafusa). Eddig kell igazolni a második idegen nyelvből szerzett nyelvvizsgát is (33. paragrafus 7. pont). Matolcsynak azonban – az MNB honlapján elérhető életrajza szerint – továbbra sincs második nyelvvizsgája.

Az MNB elnöke tehát a nyelvtudás hiányán bukhatott el.

A szabályzat pedig világosan rendelkezik ebben az esetben: a nyelvismereti követelményt nem teljesítő doktorjelöltnek megszűnik a jogviszonya (33. paragrafus 4. pont). A jelek szerint Matolcsyval is ez történhetett.

Az NKE még 2014 novemberében azt írta Matolcsyról a Figyelőnek, hogy fokozatszerzési eljárása folyamatban van.

Most pedig a 24.hu érdeklődésére már úgy fogalmaztak:

Matolcsy Györgynek nincs doktori fokozatszerzési eljárása folyamatban az NKE-n.

Eltűnt a neve

Sokatmondó az is, hogy mielőtt megkerestük volna az MNB-n keresztül Matolcsy Györgyöt, és témavezetőjét, valamint az NKE-t, a jegybankelnök neve ott szerepelt az Országos Doktori Tanács honlapján Lentner témavezetettjei között. Ám kérdéseink elküldésének másnapján eltűnt onnan. A neten tárolt változat még mutatja Matolcsyt, a friss már nem.

A levelünk elküldése előtti állapot:

Matolcsy elhasalt a doktori iskolában 4
Lentner Csaba személyi adatlapja az Országos Doktori Tanács honlapján. A neten tárolt változat a 2016. március 24-i állapotot mutatja, de március 28-án is így nézett ki. A témavezetettek között ott van Matolcsy György. Kiemelés tőlünk. 24.hu

És ami most látható:

Matolcsy elhasalt a doktori iskolában 5
Ugyanaz a személyi adatlap, de már 2016. március 30-i állapot. (De már 29-én sem volt ott Matolcsy neve.) Kép: 24.hu

Az Országos Doktori Tanács oldalán a hallgatóknál rákeresve senki másnál nem dobja ki a kereső Matolcsy nevét:

Matolcsy elhasalt a doktori iskolában 6
Az ODT honlapján a hallgatók keresésénél 0 találat Matolcsy nevére 2016. március 30-án. Kép: 24.hu

A nekik tetsző témákban gyakran szereplő Matolcsyt és Lentnert hiába kérdeztük ebben az ügyben, a kedden elküldött kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz tőlük. A közszolgálati egyetemtől is csak a fent idézett egymondatos reakció jött arról, hogy Matolcsynak immáron nincs folyamatban fokozatszerzési eljárása, hiába küldtünk több, részletekbe menő kérdést, például arra vonatkozóan, hogy esetében miért ért véget a doktori eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik