Belföld

Matolcsy nem tett le a doktori címről: csak épp később folytatja tanulmányait

A Magyar Nemzeti Bank reagált reggeli cikkünkre, amelyben megírtuk, hogy Matolcsy György elhasalt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktori iskolájában. A közleményben elismerik, hogy Matolcsynak jelenleg nincs folyamatban doktori tanulmánya.

Az MNB közleményét szó szerint idézzük:

A 24.hu oldalon a mai napon „Matolcsy elhasalt a doktori iskolában” címmel megjelent cikkével ellentétben Matolcsy György jegybankelnök semmilyen vizsgára nem jelentkezett és semmilyen vizsgán nem bukott meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Matolcsy György jegybankelnöki elfoglaltságai okán – fenntartva a doktori fokozat megszerzésének szándékát – egy későbbi időpontban folytatja doktori tanulmányait.

Cikkünkben azonban nem írtuk, hogy Matolcsy bármilyen vizsgán megbukott volna, mint azt a jegybanki közlemény sugallja. Arra mutattunk rá, hogy Matolcsynak csak egy középfokú nyelvvizsgája van angolból, és a 2014 őszén kezdett doktori felkészülésétől számított második év végére rendelkeznie kellett volna egy másik középfokúval is (vagy egy felső- és egy alapfokú nyelvvizsgával). Ennek hiányában a fokozatszerzési eljárása abbamarad.

Matolcsy tehát az igazolt nyelvismeret hiányán bukhatott el – erre az állításunkra azonban nem tér ki az MNB közleménye.

Cikkünkben azt sem állítottuk, hogy Matolcsy örökre elesett volna a PhD-fokozat megszerzésétől. Ám egy ideig biztosan szünetet kell tartania. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rá érvényes szabályzata két év kényszerpihenőt ír elő. A 33. paragrafus 10-es pontja ugyanis így szól:

sikertelen fokozatszerzési eljárás után új eljárás legkorábban két év elteltével, ugyanazon témában legfeljebb egy alkalommal kezdeményezhető.

Igaz, akár másik doktori iskolába is átkérheti magát Matolcsy. Vagy választhat más témát.

A közszolálati egyetem egyébként már korábban elismerte, hogy Matolcsy Györgynek nincs doktori fokozatszerzési eljárása folyamatban. Az MNB viszont kedden feltett kérdéseinkre péntekig nem válaszolt.

Nem árt felidézni még egyszer azt, amit a reggeli cikkünkben is bemutattunk: az Országos Doktori Tanács honlapján a hallgatók között már nem találjuk ott Matolcsy György nevét.

Matolcsy nem tett le a doktori címről: csak épp később folytatja tanulmányait 1
A kép önmagáért beszél. Mostani állapot.

És erre rímel a jegybank közleménye is.

Matolcsy György …. egy későbbi időpontban folytatja doktori tanulmányait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik