Belföld

Megpuccsolták Matolcsy meghallgatását a puccsról

Fazekas Sándor sem ment el. A bizottság elnöke az MNB elnökét és a minisztert is lemondatná.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésén meghallgatta a szolgálatokat arról, hogy a jövőben milyen esetleges terrorveszélyre kell felkészülni Európában, illetve meghallgatta volna az MNB elnökét is, ami azonban a kormánypártok miatt elmaradt. Matolcsy Györgyöt az általa korábban felvázolt, egy NATO-tagállamról szóló összeesküvés-elméletről kérdezték volna, miután a titkosszolgálatok nem támasztották alá a jegybankelnök szavait.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint Matolcsy állításai Magyarország külpolitikai, diplomáciai, nemzetbiztonsági érdekeit sértik, ezért távoznia kellene posztjáról. Az MSZP-s politikus szerint ezt kellene tennie Fazekas Sándornak is. A földművelésügyi minisztert – szintén nem jelent meg az ülésen – a moszkvai vízumügy mellett arról faggatták volna, miért nem vette figyelembe a figyelmeztetést arról, hogy Kiss Szilárd nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az LMP megfutamodásnak minősítette, hogy Fazekas Sándor és Matolcsy György nem jelent meg a bizottság előtt. A párt orosz befolyásszerzés nemzetbiztonsági vonatkozásait tárgyaló vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló javaslat tárgysorozatba vételét a testület elutasította.

A nemzetbiztonsági bizottság tájékozódott arról az interjúról, amely a minap az Indexen jelent meg egy volt titkosszolgálati tiszttel. Molnár Zsolt azt mondta: a szolgálatok több ponton – az interjúalany munkáját és távozását illetően – is cáfolták a megjelenteket. Németh Zsolt pojácának nevezte az egykori titkosszolgát, aki “minimum a szakmáját”, de szerinte a hazáját is elárulta, és aki ellen vizsgálat is indulhat az interjú miatt, amit Mirkóczki Ádám (Jobbik) torznak és egyoldalúnak nevezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik