Gazdaság

Matolcsy barátnője elveszítette igazgatóhelyettesi jellegét

A Matolcsy György válásáról szóló hír megjelenéséig négy pozíciója volt Vajda Zitának, a jegybankelnök barátnőjének az MNB-alapítványok környékén, ősszel az egyik megszűnt. A 24.hu most megtudta: egy másik is. Kutatóként alig találunk a nevére keresve tanulmányokat, bejegyzéseket, cikkeket – pedig ez az állás havi bruttó 600 ezer forintot jelent neki.

Tavaly őszig habzsolta a zsíros jövedelemmel járó pozíciókat Matolcsy György jegybankelnök barátnője, Vajda Zita, azóta azonban lejjebb adta.

A 24.hu megtudta: nemrég újabb posztnak intett búcsút.

Nem árt felidézni: az azóta bezárt Népszabadság derítette ki, hogy Vajda Zita nemzetközi szakmai titkárként a legjobban keresők egyike volt a Matolcsy-vezette jegybankban havi nettó 1,1 millió forintot is meghaladó fizetésével. Nem sokra rá a nő elismerte, hogy Matolcsyval egy párt alkotnak, ahogy mondta, összetartoznak. Vajda tavaly májusban ugyan távozott a jegybanktól, de anyagilag még jobban is járt így, ugyanis négy pozíciójáért több díjazásban részesült, mint amennyit a Magyar Nemzeti Banktól felmarkolt.

Ősz elején

  • az egyik jegybanki alapítványnál, a PADI-nál a kuratórium tagja volt. Juttatását nem hozták nyilvánosságra, de az alapítvány alapító okirata főszabályként havi bruttó 555 ezer forintban állapította meg a kuratóriumi tagok díjazását.
  • A PADI-nak van egy cége, a Vízház Zrt., ott az igazgatóság tagja volt Vajda Zita, jövedelmét nem közölték.
  • Egy másik jegybanki alapítvány, a PAGEO kutatóintézeténél India-kutatóként havi bruttó 600 ezer forintot kapott – ez a Népszabadságot akkor tájékoztató kutatók elmondása szerint kimagasló összegnek számít ezért a munkáért.
  • Ugyanennél az alapítványnál, a PAGEO-nál igazgatóhelyettes is volt, szintén havi bruttó 600 ezerért.

Aligha függetlenül az alapítványi pénzköltést érő kritikáktól tavaly novemberben azt kürtölték világgá az MNB-alapítványok, hogy áramvonalasítják, olcsóbbá teszik működésüket. Az alapítványi cégeknél megszüntetnek felügyelőbizottságokat, karcsúsítják vagy megszüntetnek igazgatóságokat, a posztokat nem külsősök töltik be díjazásért cserébe, hanem belső munkavállalók, ingyen.

Eddig csak az volt tetten érhető a nyilvános adatokból, hogy Vajda Zita – a cégadatbázis szerint október közepén – kikerült a Vízház Zrt. igazgatóságából.

A 24.hu információja szerint azonban év vége fele Matolcsy barátnőjének igazgató-helyettesi posztja is megszűnt a PAGEO-nál. Hogy ezt ő kezdeményezte-e, vagy távozása beleillik a karcsúsítási programba, nem árulták el az alapítványok, csak annyit írtak kérdésünkre Vajda mostani állásairól, hogy a PADI kuratóriumi tagja és a PAGEO senior kutatója (értelemszerűen az alapítvány kutatóintézeténél – a szerk.). Az előbbi munkáért járó juttatás nagysága nem ismert, az utóbbiért ugyanannyit, bruttó 600, vagyis nettó 399 ezer forintot kap, mint tavaly ősszel.

Azt viszont nem lehet mondani, hogy sorjáznának Vajda Zita neve alatt a tanulmányok, cikkek a PAGEO kutatóintézetének kiadványaiban vagy a honlapján.

A nevére rákeresve ugyanazt az egyetlen egy tanulmányt dobja ki a kereső, ami tavaly ősszel is megtalálható volt: egy kollégájával közösen írt a Nyomornegyed portrékból egy kis részt, az elemzés utolsó fejezetét az indiai Mumbai-ról.

A kutatóintézetnek van egy negyedéves magazinja, tavaly év elején startolt a HUG (Hungarian Geopolitics), a négy számból kettőbe írt Vajda, a 222, illetve 190 oldalas kiadványokban egyaránt 8-8 oldalt. Az alapítvány, illetve a kutatóintézet honlapján egyetlen cikket sem találtunk, amelynél az ő neve szerepelne.

Doktori címre hajt

A Népszava ősszel bukkant rá, hogy Vajda Zita a Pécsi Tudományegyetem jegybank által támogatott doktori iskolájában tanul. (Az adatlapja szerint még mindig.) Témája az ázsiai-magyar kapcsolatok, várhatóan jövőre végez. A doktori iskola diákjai akár 300 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak a jegybanktól.

Különösen szembetűnő ez annak fényében, hogy a kutatóintézet más munkatársai mennyivel aktívabbnak mutatkoznak. A kutatóintézetnek Vajda Zitná kívül még hét kutatója és négy gyakornoka van, és jóval több tanulmányt, bejegyzést, írást találtunk több kollégája neve mellett, mint amennyit ő jegyez. A kutatóintézet környékén van, aki azzal magyarázta ezt, hogy Vajda Zita senior kutatóként irányít, felügyel, szerkeszt is más kutatókat-szerzőket, de az így készülő írások mellett a nevét nem tünteti fel.

Mindenesetre, úgy tudjuk, a senior kutatók között is az egyik legjobban fizetett munkatárs Vajda Zita a maga havi bruttó 600 ezres juttatásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik