Közélet
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 20: Founder and Chair, Soros Fund Management and the Open Society Foundations George Soros attends 2016 Concordia Summit - Day 2 at Grand Hyatt New York on September 20, 2016 in New York City.   Bryan Bedder/Getty Images for Concordia Summit/AFP

A CEU lemondta a Momentum fórumát

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 02. 18. 08:33

A Soros György alapította egyetem nemzetközi kapcsolatok, valamint politikai tanulmányok tanszéke tanára sem tartotta meg a Fideszt kritizáló előadását, arról beszélt volna, hogyan szállta meg a kormánypárt a civil szférát.

A Magyar Nemzet arról ír a szombati számában, hogy ugyan nem mondták ki egyértelműen, de öncenzúrát vár a Közép-európai Egyetem rektora az oktatóktól. Michael Ignatieff pénteken a fegyelmezett magatartás fontosságáról beszélt, érvként pedig azt hozta fel, hogy a CEU is a magyar intézményrendszer része.

Elhangzott az is, hogy „csendesen büszkélkedjünk a nyílt társadalom sikerei fölött”, valamint az is, hogy bölcsen kell élni az egyetem szabadságával.

Az volt a lényeg, hogy: discipline (magyarul: fegyelem). Ez a szó legalább tízszer elhangzott, mondta a lapnak egy forrása.

A rektor kijelentette, hogy az egyetem nevében csak ő nyilatkozhat, illetve nem avatkoznak pártpolitikába.

Lemondták

A héten elmaradt Greskovits Bélának, az egyetem nemzetközi kapcsolatok, valamint politikai tanulmányok tanszéke tanárának előadása, amely azt járta volna körbe, hogyan telepedett a Fidesz a civil szférára. Az oktató saját maga döntött az előadás lemondásáról.

Szintén elmaradt a Momentum Mozgalom előadása, amit a rektor utasítására töröltek. Úgy tudni, a a rektor, a hallgatói önkormányzat vezetője és a fórumot szervező diákszervezet elnöke több órán keresztül vitatkozott, majd végül az esemény lemondásáról született döntés.

A lap informátora szerint „megijedtek, mert olyan hangulat van, hogy a CEU-t ki fogják pakolni az országból.”

A CEU szerint azért törölték a mozgalom rendezvényét, mert hamarosan párttá alakul a Momentum.

A Momentum pénteken 266 151 aláírást adott le azért, hogy népszavazás lehessen a budapesti olimpiáról.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Bahamákon békült ki Hosszú Katinka és Shane Tusup

Röstelli a sok stadiont a kormány

Kommentek

AppleMark
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.