Közélet

A CEU lemondta a Momentum fórumát

A Soros György alapította egyetem nemzetközi kapcsolatok, valamint politikai tanulmányok tanszéke tanára sem tartotta meg a Fideszt kritizáló előadását, arról beszélt volna, hogyan szállta meg a kormánypárt a civil szférát.

A Magyar Nemzet arról ír a szombati számában, hogy ugyan nem mondták ki egyértelműen, de öncenzúrát vár a Közép-európai Egyetem rektora az oktatóktól. Michael Ignatieff pénteken a fegyelmezett magatartás fontosságáról beszélt, érvként pedig azt hozta fel, hogy a CEU is a magyar intézményrendszer része.

Elhangzott az is, hogy „csendesen büszkélkedjünk a nyílt társadalom sikerei fölött”, valamint az is, hogy bölcsen kell élni az egyetem szabadságával.

Az volt a lényeg, hogy: discipline (magyarul: fegyelem). Ez a szó legalább tízszer elhangzott, mondta a lapnak egy forrása.

A rektor kijelentette, hogy az egyetem nevében csak ő nyilatkozhat, illetve nem avatkoznak pártpolitikába.

Lemondták

A héten elmaradt Greskovits Bélának, az egyetem nemzetközi kapcsolatok, valamint politikai tanulmányok tanszéke tanárának előadása, amely azt járta volna körbe, hogyan telepedett a Fidesz a civil szférára. Az oktató saját maga döntött az előadás lemondásáról.

Szintén elmaradt a Momentum Mozgalom előadása, amit a rektor utasítására töröltek. Úgy tudni, a a rektor, a hallgatói önkormányzat vezetője és a fórumot szervező diákszervezet elnöke több órán keresztül vitatkozott, majd végül az esemény lemondásáról született döntés.

A lap informátora szerint „megijedtek, mert olyan hangulat van, hogy a CEU-t ki fogják pakolni az országból.”

A CEU szerint azért törölték a mozgalom rendezvényét, mert hamarosan párttá alakul a Momentum.

A Momentum pénteken 266 151 aláírást adott le azért, hogy népszavazás lehessen a budapesti olimpiáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik