Közélet

Rogán Antal feltalálótársa igen kedvezően vehetett lakást a belvárosban

Az önkormányzat előlegezte meg az ingatlanvásárlást Rogán polgármestersége idején – írja a Magyar Nemzet.

Lakásvásárlást hitelezett Rogán Antal polgármestersége idején a belvárosi önkormányzat Csík Balázsnak, a politikus „feltalálótársának” – írja a Magyar Nemzet.

Mint arról korábban beszámoltunk, két másik személy mellett a kabinetminiszter nevére van bejegyezve egy digitális aláírással kapcsolatos informatikai szabadalom, amelyet a Magyar Telekom megvásárolt. Rogán Antal „feltalálótársa” Csík Balázs és Lengyel Csaba, akiknek részben offshore hátterű cégét a Népszabadság korábbi cikke szerint lényegében monopolhelyzetbe hozták a közműcégek auditálása terén.

A hvg.hu arról írt, hogy a szabadalomhoz fűződő projektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 256 800 000 forinttal támogatta az Új Széchenyi Terv keretében.

A Magyar Nemzet pénteki cikke szerint 2012-ben a V. kerületi önkormányzat megelőlegezte Csíknak egy 82 négyzetméteres belvárosi lakás megvásárlását. Az ingatlan tulajdoni lapjából kiderül, hogy a lakásra terhelt 11,6 millió forint jelzálogra nem egy hitelintézet, hanem az önkormányzat jogosult. A Magyar Nemzet forrása szerint Csík jó feltételekkel juthatott a lakáshoz, kamatmentesen, akár 25 éves futamidejű részletfizetésre vehette meg.

UPDATE: A kerület reakciója

Péntek délután Belváros-Lipótváros Önkormányzata a következő tájékoztatást juttatta el szerkesztőságünkbe:

Csík Balázs édesapja Csík Károly 2003-ban, Rogán Antal polgármesterségét megelőzően, versenytárgyalás útján lefolytatott pályázaton nyerte el a Királyi Pál u. 18. alatti ingatlan piaci alapú bérleti jogát. Mint mindenki más, az 5 éves elidegenítési tilalom lejárta után élhetett elővásárlási jogával, amiről fia, Csík Balázs javára lemondott. Ezt a jogszabályok lehetővé tették számára. Csík Balázs a Királyi. P. u. 18. szám alatti épület 19 lakásának elidegenítésére vonatkozó, egységes szabályozás szerint vásárolta meg az ingatlant.  A 40/2007. (X.19.) számú rendelet 17.§ 4. bekezdése alapján 2007.X.19. időponttól egységesen, minden lakást vásárló számára biztosított volt a lehetőség, hogy a vételárat 25 éves kamatmentes részletfizetéssel törlessze.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik