Közélet
Forma-1 - Magyar Nagydíj

A Telekomnál használják Rogán Antal találmányát

24.hu
24.hu

2016. 08. 11. 07:34

A miniszter feltalálótársainak érdekeltségében lévő cégek több törvénymódosítással is jól jártak.

Szerdán számolt be a Népszabadság arról, hogy Rogán Antal nevéhez egy digitális aláírással kapcsolatos informatikai szabadalom fűződik. A miniszter közleményében kijelentette, büszke a fejlesztésre, amit már értékesítettek is, az ő eljárásukat alkalmazza ügyfélpontjain az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója.

A Magyar Telekom a Magyar Nemzetnek elismerte, hogy megvették a találmányt. Az viszont nem világos, hogy jutott el hozzájuk. A távközlési cég ugyanis azt írta: ők a Profitrade Kft-től rendelték meg az elektronikus aláírási megoldást, a hírek szerint viszont a szabadalmat a MobilSign nevű cég vásárolta meg. Ugyanakkor mindkét vállalkozás Csík Balázshoz és Lengyel Csabához kötődik, akik Rogán Antal mellett a találmányt jegyzik, a szálak pedig a Hunguard Kft. nevű informatikai céghez vezetnek.

A Népszabadság úgy bukkant a szabadalomra, hogy azt keresték, ki állhat az offshore-gyanús, máltai és ciprusi hátterű cég mögött, amelyet a kormány lényegében monopolhelyzetbe hozott a közműcégek auditálása terén. A Hunguarddal a Telekom is szerződést kötött, mint auditszolgáltatóval, amit azzal indokoltak, hogy az elektronikus hírközlésről szóló törvény 2014-es módosítása előírta, hogy kötelesek gondoskodni számlázási rendszerük információbiztonsági megfeleltetéséről.

A Hunguard jogi ügyeit képviselő Karafiát Ügyvédi Iroda egyébként Rogán Antal belvárosi polgármestersége idején a V. kerületi önkormányzattól, 2015-től pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott megbízásokat. A kabinetminiszter egyébként szerdai közleményében hangsúlyozta: sem a Hunguard Kft-ben, sem más gazdasági társaságban nincs tulajdonrésze.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.