Belföld

A szexuális erőszak áldozatainak csak az ötöde fordul bírósághoz

Döbbenetes statisztikát készített az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI), miután átnézte a Budapest, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Győr-Moson-Sopron megye bíróságainak szexuális erőszak ügyében 2015-ben hozott jogerős ítéleteit. A vizsgált öt megyében a bíróság elé sértettként állók 70 százaléka 18 évesnél fiatalabb gyerek, a leginkább érintett korosztály a 7-13 éveseké, de kétéves gyerek is volt az áldozatok között, írja a hvg.hu.

Ez azon esetek száma, amelyekben elindították és végigvitték az eljárást. A kutatás egyik készítője, az OKRI tudományos főmunkatársa, Parti Katalin azt mondta, a különböző kutatások szerint

a sértettek ötöde, hatoda fordul bírósághoz.

Leginkább rejtve a 14 éven aluli gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazások maradnak.

Az öt megyében 2015-ben mindenesetre 155 ügyben hoztak jogerős bírósági döntést szexuális erőszak, visszaélés vagy kényszerítés miatt, az elítéltek aránya 80 százalék. A gyerekek elleni erőszaknál jobb az arány. Ha a vádlottat felmenti a bíróság, az bizonyítottság hiányában történik.
A 155 ügyben 8 nő elkövető volt, őket egy kivétellel kiskorú veszélyeztetése miatt ítélték el. Ez azt jelenti, hogy maguk nem bántalmazták a gyereket, csak mikor megtudták, mi történik vele, nem tettek semmit.
Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a bizonyítás nehéz, a vizsgált ügyekben csak 11-nél volt szemtanú, a sértett vallomása önmagában általában nem elég, a látlelet szerint pedig nincs mindig nyoma az erőszaknak.

Az viszont az elemzésből kiderült, minél kisebb a gyerek, annál gyorsabban próbálja végigvinni a rendőrség, a szakértők és az ügyészség a vádemelésig tartó szakaszt, és a kihallgatások számának minimalizálásával megóvni őket a trauma újbóli átélésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik