Belföld

Visszavonták az olimpiai pályázatot

A Fővárosi Közgyűlés a Fidesz-frakció javaslatára rendkívüli ülést hívott össze szerdára, ahol az egyetlen napirendi pont a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia pályázat visszavonásáról szólt.

A fideszes többségű testület az olimpiai pályázat visszavonása mellett döntött, 22 igennel, 6 nemmel.A fővárosi Fidesz–KDNP meghajlott Orbán Viktor akarata előtt.

Fotó: Berecz Valter

A döntés előtti adok-kapok

  • Tarlós István főpolgármester a szavazás előtti bevezetőjét azzal kezdte, képviselőtársai csak a tárgyban emelkedjenek szóra, ne használják politikai célokra a szerdai ülést. “Én sem akarok hosszan politizálni.”
  • Horváth Csaba MSZP-s politikus felszólalásában arról beszélt, jövő hét szerdára összeszámolják a leadott aláírásokat, így arra kérte a közgyűlést, vegyék le a napirendről azt az egy pontot, ami a pályázat visszavonását.
  • Csárdi Antal (LMP) is a levétel mellett emelt szót. A testület leszavazta ezeket, elfogadták a napirendet.
  • Gy. Németh Erzsébet kijelentette, a DK mindig is az olimpia ellen volt, de ő mégis nemmel fog szavazni, mert gyávaságnak tartja, hogy Orbánék kihátráltak a népszavazásból és így vonják vissza a pályázatot.
  • Tarlós úgy válaszolt, ha nem hölgyről lenne szó, azt mondaná, Gy. Németh hazudik. Üzent a főpolgármester a pártnak is, nem tudja, mitől demokratikus a Demokratikus Koalíció. “A képviselő asszony úgy mosolyog ott a helyén, mint a macska, aki épp megevett egy kanárit.”
  • A főpolgármester szerint az MSZP rácsatlakozott a Momentum farvizére, miközben előtte fél évvel már megszavazták a közgyűlésben a rendezést. Szerinte Horváth Csaba 2008-tól 2015-ig folyamatosan olimpiapárti volt, “retard módon.”
  • Az újra szólásra emelkedő Csárdi azért érvelt a népszavazás mellett, mert a verseny összhangban van az olimpia eszmeiségével. A főpolgármester szerint van politikai felelőssége a 2010 óta kialakult helyzetben, de szerinte Budapest nem volt felelőtlen, amikor a pályázás mellett döntött. A Magyar Olimpiai Bizottság javaslatát követték. Szerinte az MSZP és a DK nem őszinte, amikor beállt a népszavazás mögé. “Vicc”, így kommentálta ezeket az akciókat Tarlós.
  • A jobbikos Tokody Marcell szerint a kormány mellett az MSZP is felelős abban, hogy méltatlan helyzet alakult ki az olimpiarendezés körül, ebből pedig elegük van a magyar embereknek. “Lejáratja magát az ország.”
  • Tarlós a Momentumról csak annyit mondott, nem lát tisztán, hogy ezek a fiatalok honnan jöttek és hová akarnak kilyukadni.
  • Felszólalt Láng Zsolt fideszes polgármester is, aki szerint politikai haszonszerzés történt olimpia-ügyben, az ellenzéki képviselők pedig álszentek és megpróbálják hülyének nézni az embereket. A kormánypárti politikus szerint oda az összhang, így nincs értelme a pályázásnak már.
  • Kocsis Máté a szavazás előtt arról beszélt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a kandidáló országokban a politikai egység meglétét is vizsgálja. És mivel Magyarországon 2018-ban választások lesznek, ezért a VIII. kerületi polgármester szerint a NOB nem kockáztathat, mert ha jövőre vagy ’22-ben kurzusváltás lenne, oda a játékok rendezésének biztosítása. “Egyébként a népszavazás jó dolog.”
  • A szintén kormánypárti Karsay Ferenc polgármester szerint kútmérgezés, jellemtelen árulás történt. Az ellenzék pártérdekből beáldozta az olimpiát.

Tarlós saját véleménye szerint a kis– és törpepártok csak azért küszködtek a népszavazásért, mert az ezzel járó több hónapos kampányból politikai hasznot húznának, ezért Budapest inkább visszavonja a pályázatot.

Fotó: Berecz Valter

Felbomlott egység

A napirendi pont előterjesztése (.pdf) úgy fogalmaz, felbomlott a pályázat benyújtásakor még meglévő politikai egység, így a kormány felkérte a közgyűlést és a MOB elnökét, vonja vissza a pályázatot. A következőkben Tarlós dolga lesz az is, hogy egyeztessen a kormányról azokról a fejlesztésekről, amelyek az olimpiára készülve valósultak volna meg a fővárosban.

Mivel a főváros is tulajdonos benne, ezért döntöttek a Budapest 2024 Zrt. jogutód nélküli megszüntetésének megkezdéséről is.

A közgyűlés a legutóbbi ülésén csak arról döntött, hogy felszólították Tarlóst, tárgyaljon “a Magyar Olimpia Bizottsággal és a kormánnyal annak tisztázása érdekében, hogy a megszűnt nemzeti egységre tekintettel van-e értelme az olimpiai pályázat fenntartásának.”

Egy múlt heti tévés szereplésekor a főpolgármester azt mondta, értelmetlen fenntartani a pályázatot. “Azt nem mondanám, hogy dühös vagyok, úgy se fogalmaznék, hogy megkönnyebbültem”, mondta arról, hogy mit érez a pályázat visszavonása miatt.

Fotó: Berecz Valter

Presztízsveszteség

Ennek a tárgyalásnak az lett a vége, hogy Orbán Viktor Borkai Zsolt MOB-elnök és a főpolgármester társaságában úgy döntött, Budapest visszalép a pályázástól. Az ok a kormány szerint az, hogy a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak, így a hármas szerint csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól.

A döntés bejelentésekor az aláírásgyűjtés során a nyílt vitát mindvégig kerülő Fürjes Balázs, a magyar pályázat elnöke a Budapesti Corvinus Egyetemen vesz részt egy vitán Fekete-Győr Andrással, a Momentum Mozgalom elnökével. Fürjes azt mondta: bár Budapest korábban esélyes volt, belátja, hogy nemzeti egység nélkül nem lehet pályázni. Fekete-Győr szerint Orbán megfutamodott.

Így népszavazás sem lesz a kérdésről, hiába gyűjtött össze a Momentum Mozgalom 266 151 erre vonatkozó aláírást, amit még most is számol a Fővárosi Választási Iroda. A Fővárosi Közgyűlésnek valószínűleg formailag ki kell majd írnia a referendumot, amit bíróság érvénytelenít ezt követően.

Momentum: gyávaság, árulás

Hivatalossá vált a kormány gyáva lépése, amivel elárulta azokat is, akik támogatják az olimpia ügyét – reagált a közgyűlés döntésére a Momentum Mozgalom. Közleményben azt írták: bár úgy gondolják, most nem alkalmas, hogy az ország olimpiát rendezzen, azoknak is joguk lett volna véleményt mondani, akik támogatják az ügyet, de ezt a lehetőséget elvették tőlük. “Ezzel azonban – számos politikai elemző állítása ellenére – a legkevésbé sem került rosszabb helyzetbe a Momentum: az ügynökakták, és az, hogy a politikai elit egy része az ügynökmúltjával zsarolható, még az olimpiánál is fontosabb ügy” – írták újabb akciójukra utalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik