Belföld

Visszavonták az olimpiai pályázatot

A Fővárosi Közgyűlés a Fidesz-frakció javaslatára rendkívüli ülést hívott össze szerdára, ahol az egyetlen napirendi pont a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia pályázat visszavonásáról szólt.

A fideszes többségű testület az olimpiai pályázat visszavonása mellett döntött, 22 igennel, 6 nemmel.A fővárosi Fidesz–KDNP meghajlott Orbán Viktor akarata előtt.

Fotó: Berecz Valter

A döntés előtti adok-kapok

 • Tarlós István főpolgármester a szavazás előtti bevezetőjét azzal kezdte, képviselőtársai csak a tárgyban emelkedjenek szóra, ne használják politikai célokra a szerdai ülést. “Én sem akarok hosszan politizálni.”
 • Horváth Csaba MSZP-s politikus felszólalásában arról beszélt, jövő hét szerdára összeszámolják a leadott aláírásokat, így arra kérte a közgyűlést, vegyék le a napirendről azt az egy pontot, ami a pályázat visszavonását.
 • Csárdi Antal (LMP) is a levétel mellett emelt szót. A testület leszavazta ezeket, elfogadták a napirendet.
 • Gy. Németh Erzsébet kijelentette, a DK mindig is az olimpia ellen volt, de ő mégis nemmel fog szavazni, mert gyávaságnak tartja, hogy Orbánék kihátráltak a népszavazásból és így vonják vissza a pályázatot.
 • Tarlós úgy válaszolt, ha nem hölgyről lenne szó, azt mondaná, Gy. Németh hazudik. Üzent a főpolgármester a pártnak is, nem tudja, mitől demokratikus a Demokratikus Koalíció. “A képviselő asszony úgy mosolyog ott a helyén, mint a macska, aki épp megevett egy kanárit.”
 • A főpolgármester szerint az MSZP rácsatlakozott a Momentum farvizére, miközben előtte fél évvel már megszavazták a közgyűlésben a rendezést. Szerinte Horváth Csaba 2008-tól 2015-ig folyamatosan olimpiapárti volt, “retard módon.”
 • Az újra szólásra emelkedő Csárdi azért érvelt a népszavazás mellett, mert a verseny összhangban van az olimpia eszmeiségével. A főpolgármester szerint van politikai felelőssége a 2010 óta kialakult helyzetben, de szerinte Budapest nem volt felelőtlen, amikor a pályázás mellett döntött. A Magyar Olimpiai Bizottság javaslatát követték. Szerinte az MSZP és a DK nem őszinte, amikor beállt a népszavazás mögé. “Vicc”, így kommentálta ezeket az akciókat Tarlós.
 • A jobbikos Tokody Marcell szerint a kormány mellett az MSZP is felelős abban, hogy méltatlan helyzet alakult ki az olimpiarendezés körül, ebből pedig elegük van a magyar embereknek. “Lejáratja magát az ország.”
 • Tarlós a Momentumról csak annyit mondott, nem lát tisztán, hogy ezek a fiatalok honnan jöttek és hová akarnak kilyukadni.
 • Felszólalt Láng Zsolt fideszes polgármester is, aki szerint politikai haszonszerzés történt olimpia-ügyben, az ellenzéki képviselők pedig álszentek és megpróbálják hülyének nézni az embereket. A kormánypárti politikus szerint oda az összhang, így nincs értelme a pályázásnak már.
 • Kocsis Máté a szavazás előtt arról beszélt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a kandidáló országokban a politikai egység meglétét is vizsgálja. És mivel Magyarországon 2018-ban választások lesznek, ezért a VIII. kerületi polgármester szerint a NOB nem kockáztathat, mert ha jövőre vagy ’22-ben kurzusváltás lenne, oda a játékok rendezésének biztosítása. “Egyébként a népszavazás jó dolog.”
 • A szintén kormánypárti Karsay Ferenc polgármester szerint kútmérgezés, jellemtelen árulás történt. Az ellenzék pártérdekből beáldozta az olimpiát.

Tarlós saját véleménye szerint a kis– és törpepártok csak azért küszködtek a népszavazásért, mert az ezzel járó több hónapos kampányból politikai hasznot húznának, ezért Budapest inkább visszavonja a pályázatot.

Fotó: Berecz Valter

Felbomlott egység

A napirendi pont előterjesztése (.pdf) úgy fogalmaz, felbomlott a pályázat benyújtásakor még meglévő politikai egység, így a kormány felkérte a közgyűlést és a MOB elnökét, vonja vissza a pályázatot. A következőkben Tarlós dolga lesz az is, hogy egyeztessen a kormányról azokról a fejlesztésekről, amelyek az olimpiára készülve valósultak volna meg a fővárosban.

Mivel a főváros is tulajdonos benne, ezért döntöttek a Budapest 2024 Zrt. jogutód nélküli megszüntetésének megkezdéséről is.

A közgyűlés a legutóbbi ülésén csak arról döntött, hogy felszólították Tarlóst, tárgyaljon “a Magyar Olimpia Bizottsággal és a kormánnyal annak tisztázása érdekében, hogy a megszűnt nemzeti egységre tekintettel van-e értelme az olimpiai pályázat fenntartásának.”

Egy múlt heti tévés szereplésekor a főpolgármester azt mondta, értelmetlen fenntartani a pályázatot. “Azt nem mondanám, hogy dühös vagyok, úgy se fogalmaznék, hogy megkönnyebbültem”, mondta arról, hogy mit érez a pályázat visszavonása miatt.

Fotó: Berecz Valter

Presztízsveszteség

Ennek a tárgyalásnak az lett a vége, hogy Orbán Viktor Borkai Zsolt MOB-elnök és a főpolgármester társaságában úgy döntött, Budapest visszalép a pályázástól. Az ok a kormány szerint az, hogy a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak, így a hármas szerint csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól.

A döntés bejelentésekor az aláírásgyűjtés során a nyílt vitát mindvégig kerülő Fürjes Balázs, a magyar pályázat elnöke a Budapesti Corvinus Egyetemen vesz részt egy vitán Fekete-Győr Andrással, a Momentum Mozgalom elnökével. Fürjes azt mondta: bár Budapest korábban esélyes volt, belátja, hogy nemzeti egység nélkül nem lehet pályázni. Fekete-Győr szerint Orbán megfutamodott.

Így népszavazás sem lesz a kérdésről, hiába gyűjtött össze a Momentum Mozgalom 266 151 erre vonatkozó aláírást, amit még most is számol a Fővárosi Választási Iroda. A Fővárosi Közgyűlésnek valószínűleg formailag ki kell majd írnia a referendumot, amit bíróság érvénytelenít ezt követően.

Momentum: gyávaság, árulás

Hivatalossá vált a kormány gyáva lépése, amivel elárulta azokat is, akik támogatják az olimpia ügyét – reagált a közgyűlés döntésére a Momentum Mozgalom. Közleményben azt írták: bár úgy gondolják, most nem alkalmas, hogy az ország olimpiát rendezzen, azoknak is joguk lett volna véleményt mondani, akik támogatják az ügyet, de ezt a lehetőséget elvették tőlük. “Ezzel azonban – számos politikai elemző állítása ellenére – a legkevésbé sem került rosszabb helyzetbe a Momentum: az ügynökakták, és az, hogy a politikai elit egy része az ügynökmúltjával zsarolható, még az olimpiánál is fontosabb ügy” – írták újabb akciójukra utalva.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Creative Worker. Listen Music. Working. Ideas. Light Bulb. Glasses. Laptop. Comfortable. Project. Sit. Brainstorm. Young Guy. Businessman. Work. Office. Businesspeople. Workplace. Inspiration.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.