Belföld

Ma dönthetnek az olimpiai pályázat visszavonásáról

Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt nemrég úgy döntött: Magyarország visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére.

Ezért ma a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai pályázat visszavonásáról dönthet rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselői által jegyzett előterjesztésben azt kezdeményezik: a testület helyezze hatályon kívül a 2015. június 23-án elfogadott közgyűlési határozatot és “a politikai egység felbomlására tekintettel” a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) közösen vonja vissza a 2024. évi XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát.

Felkérnék továbbá a főpolgármestert, hogy a közgyűlés döntéséről a MOB elnökével közösen értesítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot; vizsgálja meg a közgyűlés 2015. június 23-i és azt követő ülésein az olimpia megrendezésével kapcsolatban hozott döntéseket, és azok sorsáról május 31-ig készítsen javaslatot a testület számára, valamint a vonatkozó kormányhatározatokban nevesített – és az olimpiai pályázattal kapcsolatos, de attól függetlenül is megvalósuló – beruházások további sorsáról, azok 2024-ig történő megvalósulása érdekében folytasson tárgyalásokat a kormánnyal.

Az előterjesztésben emlékeztetnek arra, hogy február 22-én a kormány – a Fővárosi Közgyűléshez hasonlóan – megállapította, hogy a pályázat benyújtásakor még meglévő politikai egység “helyreállíthatatlanul” felbomlott, és mivel “sikeres pályázatra csak akkor van esély, ha a pályázat és így a budapesti olimpia ügyében politikai konszenzus van”, a kormány határozatával – a városvezetés egyetértésével – felkérte a Fővárosi Közgyűlést és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy az olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatot vonja vissza.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik