Belföld

Súlyosabb büntetést kért az ügyész a menekültet rúgó operatőrnőre

Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség a 2015 szeptemberében Röszke külterületén a rendőrsorfalat áttörő migránsokat megrúgó operatőrnő ügyében – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI érdeklődésére. A nőt a Szegedi Járásbíróság első fokon garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek a múlt héten, és három évre próbára bocsátotta.

Szanka Ferenc szóvivő elmondta, az ügyészség a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását kéri a Szegedi Törvényszéktől, illetve annak megállapítását, hogy

az operatőr meg akarta rúgni azt a szír fociedzőt, aki gyermekével kezében próbált elszaladni.

Amikor elítélték, a vádlott nem jelent meg a tárgyalóteremben, kérésére zárt láncú távközlési hálózaton hallgatták meg, miközben egy másik bírósági épületben volt. Ennek oka, hogy a rendőrség személyi védelmét rendelte el, így a személyi körülményeiről is zárt tárgyaláson kérdezték.

L: Petra szerkesztő munkatársával az N1 TV megbízásából a menekültválságról forgatott Röszkén, a Dugonyi úti gyűjtőpontnál. Ekkor az út és a kukoricás között csaknem 1300 menekült tartózkodott, kora délután azonban négyszázan kitörtek a várakozásra kijelölt területről.

Az operatőrnő közvetlenül a rendőrsorfal mögött állva dolgozott, amikor egy férfi lendületében nekifutott. A vádlott azonban továbbra is a helyén maradt, és forgatott. Ezután a következő fiatal férfit jobb lábával, talppal lábszáron rúgta, majd ezután

egy szintén futó kislányt is térdmagasságában, jobb lábfejével megrúgott.

Ezután egy gyermekével kezében elszaladni próbáló férfit egy rendőr próbált visszatartani. Amikor kiszabadult, a vádlott a férfi haladási iránya felé emelte bal lábát, a bíróság szerint azt azonban nem lehetett megállapítani, hogy hozzá is ért volna.

A televíziótól még az eset napján elbocsátott L. arra hivatkozott, hogy csupán töredékes emlékei vannak, de felháborítónak találta a migránsok viselkedését. Lábával pedig csak a rendőri intézkedés alól magukat kivonni akaró embereket próbálta távol tartani magától,

csupán védekezett, tettével a rendőrök munkáját igyekezett segíteni.

A vádlott vallomásakor arra is hivatkozott, az ellene indult “gyűlöletkampány” megviselte, az első rendőri kihallgatása során emiatt ismerte el felelősségét. Akkor még úgy fogalmazott, “szörnyen sajnálja” a történteket. A nő kérdésekre válaszolva a tárgyaláson kitért arra is, a történtek és az őt ért fenyegetések miatt kisiklott az élete.

Olvasói sztorik