Belföld

Elítélték a menekülteket rugdosó operatőrt első fokon

24.hu
24.hu

2017. 01. 12. 19:25

L. Petrát egy ország és egy világ jegyezte meg, amikor szaladó menekülteket rúgott fel Röszkénél. Nem jogerős ítélete szerint garázdaként viselkedett.
Korábban a témában:

Garázdaság vétségében bűnösnek mondta ki, és három évre próbára bocsátotta első fokon a Szegedi Járásbíróság csütörtökön L. Petra operatőrt, aki 2015 szeptemberében Röszke külterületén a rendőrsorfalat áttörő migránsokat rúgott meg.

A vádlott nem jelent meg a tárgyalóteremben, kérésére zárt láncú távközlési hálózaton hallgatták meg, miközben egy másik bírósági épületben volt. Ennek oka, hogy a rendőrség személyi védelmét rendelte el, így a személyi körülményeiről is zárt tárgyaláson kérdezték.

Egy förtelmes nap krónikája

A vádlott szerkesztő munkatársával az N1 TV megbízásából a migrációs válságról készítettek anyagot Röszkén, a Dugonyi úti gyűjtőpontnál. Ekkor az út és a kukoricás között mintegy 1300 migráns tartózkodott, kora délután azonban négyszázan kitörtek a várakozásra kijelölt területről.

A vádlott közvetlenül a rendőrsorfal mögött állva forgatott, amikor egy migráns lendületében nekifutott. Az operatőrnő azonban továbbra is a helyén maradt, és forgatott. Ezután a vádlott a következő fiatal férfit jobb lábával, talppal lábszáron rúgta, majd ezután

egy szintén futó kislányt is térdmagasságában, jobb lábfejével megrúgott.

Ezután egy gyermekével kezében elszaladni próbáló férfit egy rendőr próbált visszatartani. Amikor kiszabadult, a vádlott a férfi haladási iránya felé emelte bal lábát, a bíróság szerint azt azonban nem lehetett megállapítani, hogy hozzá is ért volna.

Nagyon fel volt háborodva

A televíziótól még az eset napján elbocsátott L. arra hivatkozott, hogy csupán töredékes emlékei vannak, de felháborítónak találta a migránsok viselkedését. Lábával pedig csak a rendőri intézkedés alól magukat kivonni akaró embereket próbálta távol tartani magától,

csupán védekezett, tettével a rendőrök munkáját igyekezett segíteni.

A vádlott vallomása során arra is hivatkozott, az ellene indult “gyűlöletkampány” megviselte, az első rendőri kihallgatása során emiatt ismerte el felelősségét. Akkor még úgy fogalmazott, “szörnyen sajnálja” a történteket. A nő kérdésekre válaszolva a tárgyaláson kitért arra is, a történtek és az őt ért fenyegetések miatt kisiklott az élete.

L. Petra bizony megbotránkozást keltett

Nánási Illés bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a vádlott a társadalmi normákkal nyíltan szembehelyezkedő magatartása alkalmas volt arra, hogy a jelenlévőkben és a történtekről híradásokat látokban megbotránkozást, felháborodást váltson ki.

A bíró szerint semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá az operatőr védekezését, miszerint jogos védelmi helyzetben volt és az őt érő támadást próbálta elhárítani. A vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentette be, így az döntés nem jogerős.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.