Belföld

Az amerikai TASZ vezetője szerint a magyar kormány nyílt, demokratikus tereket zár le

Az egyik legrégebbi és legnagyobb amerikai civil jogvédő szervezet vezetője szerint a megváltozott nemzetközi környezet valóban alkalmassá válhat a civilszervezetek megzabolázására, ahogyan azt a Fidesz alelnöke állítja, írja a hvg. Németh Szilárd nemrég hadat üzent a civilszervezeteknek.

Az American Civil Liberties Union (ACLU) az Egyesült Államok egyik legrégibb, 1920 óta működő jogvédő szervezetének vezetője adott interjút a lapnak. Anthony Romero szerint is megváltozott a politikai klíma, amely az Egyesült Államokban és globálisan is komoly hatással lesz a civilszervezetek helyzetére. Úgy látja ez a populizmus miatt van, “a sok helyen vezető szerepbe került politikai áramlatok ugyanis nem szeretik, amit a jogvédő civilek képviselnek”.

Szerinte

a politikai klíma a kormányzati közönytől nagyon gyorsan változott kifejezetten ellenségesre. Soros György és több nonprofit szervezet démonizálása is csak azt jelzi, hogy nyílt, demokratikus tereket zárnak le, amelyek nélkülözhetetlen részei a demokráciánknak.

Nyilatkozatában elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a világ legnagyobb demokráciáját vezető kormány, az Egyesült Államok megpróbálja korlátozni a civilszervezeteket. Viszont a társadalom jobban reagál és egyre több a támogatójuk, tette hozzá.

Törvényváltozásra is számít,

mert Trump nem szereti a kritikát, már eddig is próbálta elhallgattatni vagy démonizálni azokat, akik kritizálták.

Elmondta, Amerikában a civilszervezetek vezetőinek jövedelmükről vagyonnyilatkozatot kell készíteni, de a vagyonunkról nem.

Szerinte a civilszervezetek egyet tehetnek:

Ellen kell állnunk ezeknek a törekvéseknek, és meg kell támadni a kormányzati döntéseket a bíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik