Közélet

Orbán ezért hirdetett harcot Soros ellen

Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)
Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)
A Századvég Alapítvány már decemberben fontosnak tartotta, hogy felmérést készítsen a "Soros-jelenségről".

 

Soros György és az általa támogatott, életre hívott politikai szervezetek évtizedek óta meghatározó szerepet játszanak az európai és a magyar közéletben. Így vezeti fel a Századvég Alapítvány azt a közvélemény-kutatását, amely szerint nemcsak az amerikai milliárdos kifejezetten népszerűtlen Magyarországon, hanem a szervezetei által képviselt aktivista, beavatkozó politika is.

A felmérése alapján a magyarok elutasítják az úgynevezett „soft-power” politika gyakorlatát.Soros Györgyöt a megkérdezettek 14 százaléka kedveli, 61 százaléka viszont nem. Megítélését erősen befolyásolja a politikai hovatartozás. A jobboldaliak 81 százalékának kedvezőtlen a véleménye az üzletemberről. A középen állók 55 százaléka szintén negatívan reagált, a baloldaliak 41 százaléka viszont kedveli. A pártpreferencia szerinti bontás alapján a DK és az Együtt táborát leszámítva, minden politikai táborban többségben vannak, akik között Soros népszerűtlen.

A magyarok 88 százaléka már elutasítja az úgynevezett „soft-power” politikát, azt, ha külföldi politikai, gazdasági erők civilszervezeteken keresztül gyakorolnak nyomást egy kormányra. Csak a megkérdezettek 9 százaléka ért egyet az ilyen jellegű beavatkozással. E tekintetben egységes a magyar lakosság mind a bal-, mind a jobboldalon. Az összes párt táborában többségben vannak azok, akik rossz szemmel nézik azt a tevékenységet, melyet a Soros György által finanszírozott szervezetek is végeznek Magyarországon és a világ más pontjain. Az ok a szuverenitás.

A választók többsége a nemzeti szuverenitás megsértéseként tekint a külföldről finanszírozott politikai gyakorlatára.

Az üzletember negatív megítélése arra is visszavezethető, hogy nyíltan támogatja az illegális migrációt, hiszen – Soros Györggyel ellentétben – a magyarok jelentős többsége aggodalommal figyeli a népvándorlás folyamatát és a növekvő terrorfenyegetettséget Európában – tudatta a Századvég, amely már tavaly (december 10–15. között) elkészítette reprezentatív közvélemény-kutatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik