Belföld

Hihetetlen, hányszor füstölt el és kozmált oda a 3-as metró idén

Csoda, hogy a fővárosi grillpartik elsődleges helyszíne nem a 3-as metró lett idén. Az orosz felújítástól Tarlós beszólogatásáig összefoglaltuk a metró 2016-os évét.

Néha előfordul, hogy az ember nem figyel oda, kimegy telefonálni, megeteti a nyulat, elgondolkozik egy cosinusfüggvényen stb., az étel meg odakozmál, elfüstöl. Ha időben megérezzük a szagot, nincs gond, ha már nagyon füstöl, akkor is elolthatjuk egy kis vízzel a szenesedő húst.

De más a helyzet egy metrónál, mert abban emberek is utaznak a csirkecombbal ellentétben.

Márpedig a főváros és a BKK idén elég sokszor számolgatott cosinusfüggvényeket ahelyett, hogy végre rendbe tette volna a siralmas állapotú 3-as metrót, ami rendszeresen elfüstöl. A 2016-os év Budapest életében egyértelműen erről a földalatti vonalról szólt:

  • arról, mikor kéne felújítani,
  • arról, ki állja a költségeket,
  • arról, milyen buszokkal pótolják majd a metrót a felújítás idején.

Hogy mennyire rossz a helyzet, összekaparásztuk az archívumból, 2016-ban hányszor kellett MŰSZAKI okokból leállítani a város leghosszabb és legforgalmasabb metróvonalát.

Ez a szám: 9.

Íme a lista, okokkal, linkekkel:

Ez a fenti kilences szám nem tűnik soknak (de hangsúlyozzuk, előfordulhat, hogy a nagy számok törvénye alapján kihagytunk egy-két esetet), de ha azt vesszük, hogy tőlünk nyugatra egy vonalon ha évi egy-két füstölgős eset fordul elő, akkor már az.

De lássuk, politikai fronton hogy alakult az adok-kapok idén.

Mr. Big is megrémült

Mint említettük, egész évben megy a pingpongozás pár alapvető dolgon. A Mr. Big által is rémülten használt metróvonal felújításáról egy metrómérnök már év elején elmondta, hogy a tervezett 2019-es befejezés tarthatatlan, és úgy tűnik, ez egy nostradamusi jóslat lesz.

Miközben ment a folyamatos szófosás arról, hogy mit kéne tenni, a folyamatos füstölések mellett az egyik újpesti megálló be is ázik. Márpedig az állomások felújítása sokáig lebegett, nem volt része a teljes renoválási programnak. Tarlós István főpolgármester október közepén lebegtette be, hogy ha nincs állami pénz, nincs megújult állomás.

Csak a festék tartotta össze

Ezalatt a folyamatosan Oroszországba felújításra vitt ósdi szerelvények is egyre kevésbé bírták (az oroszok szerint csak a festék tartotta össze a legöregebb csotrogányokat), a dolog pedig odáig fajult, hogy Tarlós levelet írt a BKV vezérének, hogy bátran állítsa le a 3-as metrót, ha veszélyesnek ítéli. Habár a Metróért Egyesület szerint nincs közvetlen életveszély a föld alatt, később az elnökük sokkal sarkosabban fogalmazott: szerinte kritikus a helyzet.

Az alagút felújítására vonatkozó tendert november végén visszavonta a főváros, mert az ajánlatok jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló összeget. Tarlós egy héttel később már nyugtatgatott a sorozatos metróproblémák miatt (az említett Alstom-baleset és -leállás), majd két napra rá kijelentette:

2017. június 15-én, a déli szakasz felújításával kezdődhet el a rekonstrukció.

Addig is a Jobbik gyorsan nyilvánosságra hozott egy csomó dokumentumot a 3-as metró műszaki állapotával kapcsolatban, mielőtt hatályba lépne a jogszabály a vasutak állapotának 30 évre való titkosításáról. Tarlós márpedig kijelentette, az utasbiztonságot nem fenyegeti veszély, de a metró nem üzembiztos.

Buszlenyúlás

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a korrupció és a helyezkedés is nehezíti az egész helyzetet: míg a főváros minél olcsóbban akart metrópótló buszflottát szerezni, addig a különböző állami-kormányzati szereplők a hozzájuk közel álló buszosokat akarták helyzetbe hozni.

Mindenesetre reméljük, hogy egy év múlva már csak ilyen nyugodt napok fordulnak majd elő, mint amilyenről nemrég írtunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.