Belföld

A diákok nem hagyják magukat: ha a kormány elfordítja a fejét, kétszer olyan hangosak lesznek

Kedden éles hangú közleményben határolódott el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentéseitől a Független Diákparlament. A diákszervezet felszólította a minisztert, hogy haladéktalanul igazodjon Magyarország Alaptörvényéhez, melynek hetedik cikkelye alapján „Az állam és az egyházak külön működnek” illetve „Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához.”

Arra is felhívták a tárcavezető figyelmét, hogy joguk van olyan oktatási rendszerben tanulni, mely független minden felekezettől és vallási meggyőződéstől, illetve hogy az oktatási anyag alapját a tudomány konszenzusos eredményei képezik. Az erőteljes közlemény Lázár János mezőtúri megszólalására adott reakció volt. A miniszter a felújított református kollégium átadóján arról beszélt, hogy a kormány “jó katolikusokat” akar nevelni a diákokból.

Az FDP közleményével kapcsolatban megkerestük a Miniszterelnökséget. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy hogyan kommentálnák a diákszervezet azon kijelentését, miszerint Lázár János szavai ellentétesek az Alaptörvénnyel, illetve a szervezet állásfoglalásával összefüggésben kértünk reakciót.

A Miniszterelnökség válasza kimerült annyiban, hogy

Lázár János a két héttel ezelőtti Kormányinfón mindent elmondott a témával kapcsolatban.

Azt talán magyarázni sem kell, hogy a feltett kérdésekre ez nem válasz. Két héttel ezelőtt Lázár megerősítette korábbi szavait, a közleményről pedig értelemszerűen nem beszélhetett.

Tarnay: Nem bíznak senkiben

A mostani kormányzat ügyet sem vet ránk, pedig az ország legnagyobb civil diákszervezete vagyunk. Korábban – ha megkérdőjelezhető tartalommal is – de legalább válaszoltak a felvetéseinkre, legutóbb egy másfél oldalas propagandaanyagot kaptunk

-mondta el a 24.hu megkeresésére Tarnay Kristóf Ábel, a FDP szóvivője, aki szerint a mostani kormányzat nem bízik senkiben:

sem a tanárokban, sem a szülőkben, sem a tanulókban. A gyanakvás eredménye pedig kiolvasható a lesújtó PISA-eredményekből.

Szavai szerint a kormányzati elfordulás bár elbizonytalanítja őket, egyfajta indikátorként is szolgál. Amennyiben nem hajlandóak legalább komolyan vehetően reagálni a szervezet megkereséseire, még hangosabbak lesznek és még több energiát fektetnek a közvélemény informálásába.

Az embereknek tudniuk kell, hogy Lázár János több ezer diáktársunkat diszkriminálta. Nem csak arról van szó, hogy a megszólalása ellentétes az Alaptörvénnyel, több vallás, akár kisebbek is vannak az országban, magyarázta.

Tarnay méltánytalannak és tisztességtelennek tartja, hogy a kormányzat a Pedagógus Kerekasztallal folytatott egyeztetésekre hivatkozik, mikor “az mindenki számára világos”, hogy a szervezetet a kormány hozta létre. Nehezményezi azt is, hogy az Országos Diákparlamenttel való egyeztetések anyagait nem hozzák nyilvánosságra. Mint mondta,

a legutóbbi közleményünket valóban erősebben fogalmaztuk meg, de ezek szerint épp ez kellett ahhoz, hogy meghallják, amit mondunk. A jövőben ugyanilyen erőteljesen fogunk fellépni hasonló ügyekben. Ha nem hallgatnak meg minket, hangosabban fogunk szólni a közvéleményhez.

Szakács András: a pártpolitikát kell száműzni, nem a politikát

Magyarországon a mai napig él az a téves elképzelés, hogy 1989-ben az iskolákból a politikát is száműztük. Ez egyrészt hiba lett volna, másrészt a jogalkotó és a politikai elit valójában az egypárt-politikát kívánta száműzni, helyesen, mondta el a 24.hu-nak Szakács András politikai elemző.  A szakember úgy látja: a politikának van helye az oktatási rendszerben,

az általunk példaképként kezelt nyugati demokráciában a politika, az állampolgári nevelés formájában, az iskolai mindennapok részét képezi. Ezért az FDP azon kijelentése – miszerint csak a tudomány kepézheti az oktatás alapját, illetve más alapok károsak és elfogadhatatlanok – téves. A tudomány valójában csak egyik pillére az oktatási rendszernek, e mellett kell, hogy legyenek olyan elvi pillérei is mint a demokratikusság, a liberalizmus, vagy éppen a keresztényi és hazafias nevelés.

Szavai szerint a valódi probléma jelenleg sokkal inkább az, hogy nem képes belátni a társadalom, az oktatási rendszeren keresztül nem csak lexikális tudást kell átadni a felnövekvő generációknak, hanem olyan értékeket is, amelyek azt a rendszert jellemzik, amelyben élni kívánunk.

Nem képzelhető el ugyanis demokrácia demokraták nélkül. A demokráciát működtető demokratákat pedig újra és újra ki kell „termelnie” a rendszernek. Lázár János és az FDP is egy olyan hiányosságra mutatott rá, igaz nem szándékoltan, amely nem csak az oktatási rendszer egyik súlyos problémája, hanem hosszútávon alapjaiban fogja meghatározni a magyarországi demokrácia jövőjét.

Hozzátette: a keresztényi és nacionalista elvű oktatáspolitikát természetesen lehet és kell is kritizálni, azonban nem kiütni kell az oktatási rendszer elvi lábait, hanem más, össztársadalmi konszenzust élvező elvekkel kell behelyettesíteni. Ez azonban nagyon érzékeny téma, mivel a társadalom keveri a pártpolitikát és a politikát. Emiatt pedig minden ilyen és ehhez hasonló lázári kijelentés heves politikaellenes reakciót vált ki, tette hozzá a politikai elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik