Belföld

Súgott ismerősének az egri adóellenőr, vádat emeltek ellene

Hivatali információkat adott ki ismerősének egy egri adóellenőr. Az ügyészség vádat emelt ellene, egy rendbeli hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt.

A Heves Megyei Főügyészség szerdai tájékoztatása szerint a 61 éves egri vádlott csaknem harminc éve dolgozott az adóhivatal megyei igazgatóságán, ahol 2014 decemberében adóellenőrként dolgozott. Ebben a beosztásban jutott tudomására, hogy az adóhatóság a hónap közepén, egy konkrét időpontban helyszíni ellenőrzést tervez az egri kórház területén, amelynek részeként – egyebek mellett – az ott folyó bontási és építési munkákban részt vevő, különböző vállalkozások alkalmazásában álló dolgozókkal kapcsolatos, a munkáltatót terhelő bejelentési kötelezettség teljesítését is vizsgálni fogják.

Ennek az információnak a birtokában december 9-én este az adóellenőr telefonon felhívta ismerősét, egy érintett cég vezetőjét, akit tájékoztatott a várható ellenőrzésről. “A hivatalos személynek minősülő vádlott ezzel nem csupán jogtalan előnyhöz juttatta – szándéka szerint – az ügyvezetőt, de a tervezett, átfogó ellenőrzési eljárás objektív lefolytatását is lehetetlenné tette, már csak azért is, mert ismerőse nyomban továbbadta a hírt egy vele üzleti kapcsolatban álló
másik alvállalkozónak, aki rövid időn belül még több érintettel osztotta meg azt”. Az ellenőrzést december 12-én valóban megtartották, persze nem találtak szabálytalanságot.

Ha a vádlottat bűnösnek találják, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott vele szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik