Belföld

Messze nem a nyolcadik kerület a bűnözés központja

24.hu
24.hu

2016. 11. 03. 07:26

Korábban a témában:

Drasztikusan megugrott a garázdaságok és közokirat-hamisítások száma a pesti belvárosban – írja a HVG. Amíg 2015-ben kevesebb mint 300 regisztrált bűncselekmény jutott tízezer lakosra országosan, Budapesten ez a szám majdnem 500.

Az utóbbi időben a belváros és a zsidó negyed utcái lettek veszélyesebbek, az V. kerületben 2015-ben a testi sértések száma 50 százalékkal, a garázdaságoké 61 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A belváros önhibáján kívül kerülhetett a regisztrált bűncselekmények 10 ezer főre jutó rangsorának élére, hiszen például azért sok a gazdasági bűnügy az V. kerületben, mert a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága is ott van, és a gazdasági társaságokkal kapcsolatos közokirat-hamisítási ügyekben szinte csak ő az illetékes.

A pénzintézetek többsége is ebben a kerületben van, így amíg az illetékesség nem dől el, a belvárosi rendőrkapitányság kezd el nyomozni pénzmosás ügyében is. Viszont a belváros lekörözi a többi kerületet

  • rablás,
  • gazdasági bűncselekmények,
  • garázdaság,
  • testi sértés és
  • lakásbetörés 10 ezer főre jutó rangsorában is.

Így egyenesen következik, hogy

az V. kerület vezeti az összes regisztrált bűncselekmény alapján készült toplistát is.

A közbiztonság a budapesti kerületek több mint felében nem éri el a kívánt szintet, bűnügyi fertőzöttség szempontjából legkedvezőbb helyzetben a 16. kerület van.

Az emberölési statisztikát a VIII. kerület vezeti, itt öt ilyen eset nyomozása zárult le tavaly, amíg a kerületek felében egy ilyen ügyben sem kellett nyomozni.

A lakhely szerinti regisztrált bűnelkövetők 10 ezer főre jutó rangsorának első három helyén a VIII.,  VII. és a X. kerület áll. Utánuk viszont meglepő módon az I. kerület következik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.