Belföld

150 ezer euróval húzták le Széles Gábort

A nagyvállalkozó úgy írt alá szerződést a pénz kölcsönadásáról, hogy nem győződtek meg a fedezet rendelkezésre állásáról – írja az Átlátszó.

Csalás miatt feljelentést tett Széles Gábor nagyvállalkozó, a Videoton Holding elnök-vezérigazgatója, a Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa. Az Átlátszó azt írja, 150 ezer eurót adott kölcsön egy szlovákiai, felszámolás alatt álló sportautó-gyár áttelepítéséhez és beindításához, illetve elektromos autók gyártásához, de munkatársaival nem győződtek meg arról, hogy az autók és a berendezések mindegyike a kölcsönt kérő tulajdonában van-e, és az illető teljes mértékig eljárhat-e az ügyben.

Széles tanúvallomásában azt mondta, a kölcsönt kérő Ács László arról tájékoztatta, hogy megvette a társaság vagyontárgyait a felszámolótól. A tulajdonjog igazolására elvitte a felszámolóval kötött szlovák nyelvű eredeti szerződést is, de azt nem nézték meg, hogy alá van-e írva, és Ács csak a megállapodás első oldalát engedte lefénymásolni.

Azt mondta, hogy a legközelebbi alkalommal az egészet bemutatja, de ez nem történt meg. A fordíttatásról nem gondoskodtunk

– vallotta Széles, aki ennek ellenére augusztusban aláírta a 150 ezer euró kölcsönadásáról szóló szerződést. A fedezet két sportautó, az ezek gyártásához szükséges berendezések és a licencjog, valamint autóalkatrészek voltak. A szerződés megkötése után Széles várta, hogy ezeket a székesfehérvári Ikarus-telephelyre szállítsák. A megállapodásban azonban nem szerepelt a szállítás határideje, Ács pedig a mai napig nem szállította le az alkatrészeket és autókat.

Széles vallomásában közölte, hogy a meghiúsult szállítás és a tulajdonjog hiteles igazolása híján végül felszólították Ácsot, hogy fizesse vissza a kölcsön összegét, és felmondták a szerződést is. Ács viszont arról tájékoztatta Szélest, hogy a pénzt jelenleg nem tudja visszafizetni, az alkatrészeket és berendezéseket pedig nem kívánja beszállítani. A nagyvállalkozó így a rendőrséghez fordult.

Attól tartott, nem kapja vissza

Az Átlátszónak nyilatkozott Ács László, aki a magyarországi Zöldek Pártjának elnöke. Azt mondta, azért nem akarta Széles telephelyére vinni az alkatrészeket és a sportautókat, mert attól tartott, hogy később nem fog hozzájuk jutni. Úgy véli, hogy az üzletember egy értékes dolgot sokkal alacsonyabb áron akart megszerezni. Hangsúlyozta, hogy a szerződésben nem kötöttek ki határidőt a leszállításra, és szerinte a vita polgári peres eljárás keretében rendezhető lenne, nincs szükség büntetőeljárásra.

Ács egyébként azt is állította Szélesnek, hogy rendelkezik a Bontino típusú elektromos autók feltalálójának felhatalmazásával a sorozatgyártásra vonatkozóan, és ezek alkatrészei is fedezetként szolgáltak. Ugyanakkor Horváth Sándor László, az említett feltaláló azt mondta az Átlátszónak, hogy Ács úgy tárgyalt és zálogosította el az ő tulajdonát, hogy azt a sajátjaként tüntette fel, és úgy vett fel kölcsönt, hogy arról nem számolt be neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik