Belföld

Több tucat gyanús csomagot vizsgáltak alig két hét alatt a tűzszerészek

Hatósági zár,  terelések, dugók, rendőrök és tűzszerészek – mindez együttesen gyakori “jelenség” az elmúlt hetekben. Amióta bomba robbant a Teréz körúton, naponta érkeznek bejelentések a hatóságokhoz gazdátlanul hagyott szatyrok, bőröndök, hátizsákok vagy egyéb gyanús táskák miatt. Ennek kapcsán megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatát. Tájékoztatásukból kiderült, hogy a szeptember 24-i merénylet óta, tehát bő két hét alatt – pontosan október 10-ig bezárólag – összesen

“39 bejelentés érkezett a rendőrséghez talált gyanús csomagokkal kapcsolatban. A tevékenység-irányítási központok ugyanebben az időszakban 13 esetben kaptak információt közveszéllyel fenyegetésről. A tűzszerészek mind a talált gyanús csomagok, mind a közveszéllyel fenyegetések helyszíneit megvizsgálták”.

Vagyis minden esetben történt intézkedés. Úgy tudjuk, a legtöbb bejelentés – legalábbis ami a gyanús csomagokat illeti – Budapestről érkezett.

Ilyen volt például a Vas utca, ahová a robbantás után két nappal kellett kivonulniuk az egyenruhásoknak. Ott egy gazdátlan bőröndöt találtak, amelyet egy kuka mellett hagyott valaki, egyébként üresen. De a következő napok sem teltek eseménytelenül, sőt: többször kellett intézkedni a  Liszt Ferenc repülőtéren,  de a Teréz körúton is, nem messze a detonáció helyszínétől. Utóbbi esetben egy elhagyott hátizsák okozott riadalmat.  Az autóforgalmat leállították, a 4-es 6-os nem közlekedett, pótlóbuszok nem indultak helyettük. De tűzszerészek dolgoztak az Arany János utcánál, este a Hungária körútnál is.

teréz körút

Szintén nagy fennforgást okozott az a csomag, amelyet szeptember végén találtak a Margit hídnál, és amely miatt a buszokat elterelték, a Combinókat leállították. A hidat lezárták, a  környék közlekedése megbénult. De egy hete sincs például, hogy a XI. kerületbe riasztottak tűzszerészeket, és alig telt egy nap, hogy a Thököly utat is lezárták egy gazdátlan bőrönd miatt.

gyanús csomag a margit hídnál

A rendőrség arra kérdésre, miszerint milyen felelősségre vonásra számíthat – ha számíthat – az a táskatulajdonos, akinek a csomagja miatt intézkedni kellett, azt közölte, hogy

“amennyiben a gazdátlan, gyanús csomag elhelyezése kapcsán szándékosság gyanúja felmerül, akkor a nyomozó hatóság minden esetben eljárást indít. A nyomozás során alkalmazandó eljárási cselekményeket – és a bűncselekmény minősítését – mindig az adott ügy összes körülménye határozza meg”.   

Ahogy arról beszámoltunk, a Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján  azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit. Egy fiatalembert keresnek és tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást.

A rendőrség és az ügyészség több felhívást is közzétett, miszerint szemtanúkat keresnek és várják azokat a felvételeket, amelyek a helyszínen készültek a robbantáskor. Legutóbb kedden hoztak nyilvánosságra újabb képet és videót a támadóról, illetve közöltek róla további információt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik