Belföld

Telefonos csalókra figyelmeztet a rendőrség

Nyereménnyel hitegetnek.

A dombóvári rendőrségen szombaton tett feljelentést egy 48 éves helyi férfi, akit aznap 11 óra körül csapott be egy eddig ismeretlen tettes. Egy mobiltelefon-társaság ügyintézőjeként adta ki magát. Az mondta, a sértett egy nyereményjátékban vehet részt, ha egy megadott telefonszámra üzenetet küld és pénzt tölt fel. A férfi az utasításoknak eleget tett, de az ígért összeghez nem jutott hozzá. Az eset kapcsán a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy az ilyen bűncselekmények elkerülése, megelőzése érdekében fogadják meg tanácsait:

– Amennyiben hasonló hívást kapnak, ne teljesítsék az idegen telefonáló kéréseit.

– Amennyiben ismeretlen számról érkezik hívás és nyereményt ajánl az ismeretlen személy, ne dőljenek be neki, illetve ha módjukban áll, rögzítsék a beszélgetést.

– Fontos, hogy telefonon soha ne adjanak meg adatokat a bankkártyájukról, a csalók azokkal könnyen leemelhetik a számlán lévő teljes összeget. Bankkártyájuk adatait ne adják ki telefonos megkeresések, közösségi oldalon történő felhívások esetén sem!

A rendőrség tapasztalata szerint a csalók újabb és újabb hamis állításokkal próbálják becsapni a gyanútlan embereket. Hivatkozhatnak nyereményre, bajba jutott családtagra. A rendőrség kéri, hogy erre hívja fel mindenki környezete figyelmét, aki pedig hasonló esetről tudomást szerez tegyen haladéktalanul bejelentést az ingyen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámokon, illetve névtelensége megőrzése mellett a 06-80/810-107-es „Telefontanú” zöld számán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik