Belföld

Vasúti sínek közé feküdt kisfiával a hajdúszoboszlói nő – Az anya felmentésért harcol

sín (sínek, vágány, )
sín (sínek, vágány, )

Első nyilvános ülését tartja hétfőn a Debreceni Ítélőtábla annak az asszonynak az ügyében, aki tavaly nyáron lefeküdt a vasúti sínek közé kisfiával, a gyereket pedig maga mellett tartotta. Azt akarta, hogy mindketten meghaljanak.

Első fokon idén márciusban ítélete el a Debreceni Törvényszék, akkor – emberölés előkészületéért – három év börtönt kapott. A döntés azonban nem emelkedett jogerőre, az ügyész azért fellebbezett, hogy a bűncselekményt minősítsék emberölés kísérletévé és ennek megfelelően súlyosabb büntetést szabjanak ki,  az asszony és a védője pedig, hogy mentsék fel a nőt, vagy legalábbis enyhítsék a büntetést.

A vádirat szerint a kicsinek a nagymamája volt a gyámja, mert az anyja pszichiátriai kezelés alatt állt. De mindhárman egy házban éltek, velük lakott a nő nagyobbik – felnőttkorú – gyermeke is. A vádlott rendszeresen ivott, így történt ez a kis híján végzetes napon – 2015. június 28-án – is. Több sör volt már benne, amikor elindult a kisfiával egy a vasútállomás közelében lévő italboltba, hogy édességet vegyen neki. Ezután órákon keresztül bolyongtak a városban, közben a nő tovább ivott.

Este 6 óra körül egy városszéli sörözőbe vitte a kisfiút, de a pultos nem szolgálta ki, mert túl részegnek találta. Az anya egy ideig beszélgetett még a vendégekkel, de miután továbbra sem kapott semmit, megfogta a gyerek kezét, kiment és azzal búcsúzott el, hogy megy a gyerekkel a vonat alá. Ezután a söröző, valamint a vasútállomás közelében lévő sínhez sétált, lefeküdt a talpfákra, a picit pedig ott tartotta maga mellett. A rendőröket a pultos értesítette, akik biztonságos helyre vitték gyermeket, az anyát pedig elvezették. Mindez este 7 óra 28 perckor történt, a legközelebbi vonat 7 óra 46 perckor érkezett volna.

A történtek után a kisfiút az illetékes járási gyámhivatal kiemelte a családból, ezzel együtt úgy döntött, hogy a gyermek családba fogadó gyámjának gondozási, nevelési joga, továbbá az anya szülői felügyeleti joga továbbra is szünetel. Ezt később a Hajdúszoboszlói Járásbíróság az illetékes járási gyámhivatal keresete alapján – jogerős ítéletével – meg is erősítette.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik