Belföld

Semmisség – Kósa mellé állt Harrach, Vona, Tóbiás és Schiffer

1956 (1956)
1956 (1956)
’56 összehozta őket.

Az eredetileg a Fidesz (Gulyás Gergely, Kósa Lajos) által benyújtott törvényjavaslat mellé állt valamennyi frakcióval rendelkező párt.

A parlament 2000-ben nyilvánította semmissé azokat az ítéleteket, amelyeket az ’56-os leszámolásokat kiszolgáló jogszabályok alapján hoztak. Az igazolást a jogosultnak kellett kérelmezni, de az igazolások száma meg sem közelítette a törvény által semmissé nyilvánított ítéleteket. A javaslat szerint a szabadságharc hőseinek emléke, a jogtalanul meghurcoltak jó hírnevének és hozzátartozóik kegyeleti jogának védelme is megköveteli az aránytalanság megszüntetését.

A jogállam így szabadulhat meg a politikai bosszúállást végrehajtó ítéletek terhes örökségétől. Ezáltal teljesülhet maradéktalanul a törvényhozás 2000-ben kinyilvánított akarata s szabadulhat meg a jogállam a politikai bosszúállást végrehajtó elítélések terhes örökségétől.

A forradalom és szabadságharc emlékének tisztelete által vezérelve, valamint a megtorlást elszenvedettek iránti kiengesztelés óhajával a nemzeti ünnep 60. évfordulójának méltó megünnepléséért módosítanák a törvényt, amely alapján most még a semmisség megállapítása ellen lehet fellebbezni.

A módosítás révén az eljárás lefolytatására immár a Kúria lesz jogosult, így a döntés ellen további fellebbezésnek nem lesz helye. Az egyfokúvá váló eljárás hatékonyabb, gyorsabb elbírálást tesz lehetővé.

Az indítvány a hatályos szabályozáshoz képest azt is kiterjesztené, hogy ki kezdeményezheti az eljárást.

A módosítás értelmében a semmisség igazolása iránti eljárást a terhelt hozzátartozója a terhelt életében is indítványozhatja, nem csak a halála után. A tervezet a folyamatban lévő ügyekre vonatkozó átmeneti rendelkezést tartalmaz a jogbiztonság követelményének érvényesülése érdekében.

A módosítás június 16-án – Nagy Imre miniszterelnök és társai 1958-as kivégzésének és 1989-es újratemetésének emléknapján – lépne hatályba. 1989. június 16-án mintegy negyedmillió ember vett részt Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József és az ismeretlen szabadságharcos újratemetésén. A gyászünnepség a Kádár-rendszer összeomlásának szimbólumává vált. Akkor lett országosan ismert Orbán Viktor, aki azt mondta, hogy ’56-ban a fiataloktól a jövőt vette el az MSZMP.

“Ezért a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkező húsz vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik…”.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik