Belföld

“Kisbandi össze-vissza hazudozik, akit kellett, már lefejeztek”

Kisbandiról évekig azt hitték, hogy halott, aztán előkerült, egy brazil börtönben raboskodik, miközben a fejére itthon - állítólag - vérdíjat tűztek ki. Sándor István „Papa” volt nyomozó szerint "a 90-es évek alvilági pénztárosa" sosem volt a tűz közelében, csak a pénzt forgatta.

Csütörtökön írta meg a Blikk, hogy vérdíjat tűztek ki Lakatos András, Kisbandi fejére. Az alvilág bankáraként is ismert férfit (ő ezt a nevet mindig visszautasította) még 2015 tavaszán fogták el Brazíliában, azóta állítólag gondok vannak hazahozatalával, mert nincs kiadatási egyezmény Magyarország és a latin-amerikai ország között, így csak egyedi eljárás keretében térhetne haza. A lap szerint a hatóságok már jártak nála, és ő fontos információkat osztott meg velük, vádalkut is ajánlottak neki, ezért “a zsaruk hímes tojásként vigyáznak rá”.

Egy ideig az a hír terjedt, hogy már nem is él. Kisbandi már szerepelt a tíz legkeresettebb magyar bűnözők között, korábban nemzetközi és európai elfogató parancs volt ellene.

A Népszabadságnak még 2001-ben egy névtelenül nyilatkozó rendőrtiszt azt mondta, Lakatost a rendőrség és a sajtó nevezte ki a legfőbb maffiózóvá. A lap azt írja, más nyomozók szerint viszont Kisbandi “nem akárki”, csak nem sikerült bizonyítani, hogy pontosan milyen szerepe volt annak idején az alvilági olajügyekben és más bűncselekményekben. Ő azt mondta, a meggyilkolt Prisztás József a barátja volt, a többieket csak hírből vagy látásból ismerte. Sohasem voltak milliárdjai, nem gyűjtött pénzt forgótőkének az Energol olajügyeihez, és már nem fél, mert nincs kitől és nincs miért félnie.

Csak a pénzt forgatta

Nyilatkozott a 24.hu-nak Sándor István „Papa”, aki korábban az olajügyekben is nyomozott és ártatlanul ült fél évig. Sándor 1999-ben ajánlotta fel segítségét a Pallag László vezette olajbizottságnak, de a 2000. október 28-i meghallgatása előtt egy nappal őrizetbe vették hivatali visszaélés és vesztegetés alapos gyanújával. Mindig megpróbálták ellehetetleníteni, végül minden esetben felmentették. A Vastagbőr részleteket ír az 54 oldalas tanúvallomásából, a blog szerint: “Kész csoda, hogy a “Papa” még él. Sándor István lapunknak azt mondta:

Kisbandi kiadatása véleményem szerint kacsa. Neki már nincsen akkora súlya, sőt, igazából sose volt. Aki itt tudott valamit, az a Portik-ügyek koronatanúja, Radnai László volt. Kisbandit nem engedték soha a tűz közelébe, csak a pénzt forgatta. Akit kellett, már elítélték, vagy “lefejezték”. Kisbandi lányokat futtatott. Ki tűzne ki vérdíjat rá? Egyszer egyébként már hazahozták, akkor se történt semmi, össze-vissza hazudozik.

Kovács Lajos, az elmúlt évtizedekben a gyilkossági ügyek egyik legnagyobb hazai szakértője. Mindig gyilkossági vonalon dolgozott, a kétezres években a „döglött ügyek” osztályán olyan esetekre szakosodtak, amiket bizonyíték hiányában sosem sikerült lezárni. Kérdésünkre elmondta, ő ugyanakkor úgy látja, lehetséges, hogy vérdíjat tűztek ki Kisbandi fejére, de az, hogy ki lehet, senki se tudja. Szerinte

Kisbandi sok embert becsapott, sok haragosa lehet.

Hátsó kapun menekült ki

1996-ban Kisbandi több társával körülbelül 400 Daciáért vett át pénzt úgy, hogy nem is voltak náluk az autók. Ugyanebben az évben magyar és ukrán “vállalkozók” bevonták “minden idők egyik legnagyobb drágakőüzletébe”. Az ő feladata volt összegyűjteni egymillió dollárt a kövek megcsiszoltatására. Lakatos állítólag hamar összeszedte a pénzt, de a neki rendezett díszvacsorán életveszélyesen megfenyegették, bukta az üzletet, állítása szerint

már otthona előtt várakoztak az érte küldött orosz bérgyilkosok, amikor a hátsó kapun sikerült elmenekülnie. 

Lakatosék egy takarékszövetkezetként is működő nyugdíjpénztárat is létre akartak hozni, azonban az utolsó pillanatban ezt megakadályozták. Kisbandi egyik nyilatkozatában azt mondta,

nem is titkolták, a személyemmel szemben merültek fel kifogások, azt azonban soha nem mondták meg, hogy mik voltak azok.

1996-ban tűnt el Lakatos András, egyes információk szerint “lelépett az alvilág erős embereinek pénzével”. Ebben az időben szívódott fel Portik Tamás is, aki az Energol igazgatója volt az olajügyek idején. Az éjszakai életben ’96-ban már azt beszélték, Kisbandi nem bankalapításra készült, hanem az Energol olajügyeihez kért kölcsön, magas kamatot ígérve. A pénzt azonban állítólag nem befektette, hanem külföldre menekült vele.

Ezután sok mindent lehetett hallani: Florida, New York, Dél-Amerika, elkapták, aztán elengedték. Jónás József, “Kisbandi – az alvilág és a milliárdok” című könyvében azt írja, Lakatos találta ki, hogy New Yorkban elfogta az FBI,

így akarta elérni, hogy New Yorkban keressék, és ne Miamiban, ahol Gerald Dewayne Dupree néven élt.

Lakatost 2000. június 9-én vette őrizetbe az FBI Miamiban. Akkor sokan azt hitték, hogy az olaj- és a leszámolási ügyekben áttörés lesz, ez viszont elmaradt.

Portik ellen vall Kisbandi

Ahogy azt mi is megírtuk, 2015 októberében 10 év fegyházra ítélték Portik Tamást a Prisztás-gyilkosság ügyében. Ebben nagy szerepet játszott Lakatos, aki több leszámolásos ügyben is terhelő vallomást tett Portikra. Kisbandi írásbeli vallomását a bíróság szerint “kétséget kizáróan” törvényes körülmények között vették fel, és bár jobb lett volna, ha személyesen hallgathatják ki, ez a kiadatási eljárás elhúzódása miatt nem volt lehetséges.

Lakatos, írásos nyilatkozatában megemlítette, hogy Portik neki már 1996 elején elmondta, meg fogja öletni Prisztás Józsefet. Kisbandi szerint Portik úgy állította be a gyilkosságot, mintha neki tenne szívességet.

Szerettük volna megtudni mi igaz a vérdíjból, milyen biztonsági kockázatai vannak – ha vannak egyáltalán – Kisbandi hazahozatalának, valamint, hogy valóban kiadják-e Magyarországnak Lakatost, és ha igen, akkor ez mennyi időbe telik. Írtunk a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának, a Külügyminisztériumnak és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnak is. (Állítólag az ő körözésük alapján adják ki Magyarországnak Kisbandit.) Választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik