Belföld

Gyurcsány durván nekiment Kövérnek

Határozati javaslattal menne a házelnöki rendelet ellen.

Kövér László határozatlan időre kitiltotta a 24.hu és több lap tudósítóját az Országházból, miután nem a kijelölt helyen próbálták kérdezni Orbán Viktort és a házelnököt az MNB-botrányról. A Fidesz-frakció támogatta házelnökét.

Az elmúlt hetekben nem egyszer fordult elő, hogy egyes újságírók viselkedésükkel olyan helyzeteket provokáltak ki, olyan látszatot keltettek, mintha a politikusok meggátolnák a korrekt tájékoztatást.”

Pedig nem. A kormánypárt szerint az újságírók csak magukat okolhatják, amiért alkalmatlan időpontban és helyen akartak kényelmetlen helyzetbe hozni képviselőket. 

Gyurcsány: Betarthatatlan szabályokat nem tartottak be

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint viszont a kitiltás nem az újságírókat minősíti, hanem a jelenlegi hatalom viszonyát a nyilvánossághoz. Gyurcsány Ferenc országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be azért, hogy a sajtó szabadon dolgozhasson az Országházban.

Az ellenzéki képviselő szerint az újságírók betarthatatlan szabályokat nem tartottak be.

Az Orbán-kormány mindent megtett az elmúlt 6 évben, hogy megakadályozza a magyar állampolgárok tájékoztatását, ennek a része volt a sajtó fokozatos kiszorítása a parlamentből. A magyarok pénzét saját rokonaiknak és barátaiknak juttató fideszes politikusoknak már egyre kevesebbszer kell lapítva menekülniük a sajtó elől, sőt akár el is kerülhetik az Országház sajtó által is használt részeit.

Az Országgyűlés sajtónyilvánosságáról

A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány szándékosan akadályozza a sajtó még független részének munkáját, a magyar állampolgárok hiteles tájékoztatását, ezért a párt elnöke javaslatával újra lehetővé tenné, hogy az újságírók szabadon dolgozhassanak a parlamentben.

Már csak az Orbán-kormányon múlik, hogy a továbbiakban is pártállamként, vagy legalább a demokratikus működés látszatára adó kormányként kíván-e működni.

Lehetővé tenné, hogy az újságírók interjúkat, kép-és videofelvételeket készíthessenek az eddig elzárt területeken is.

Korábban a Magyar Lapkiadók Egyesülete is jelezte, Kövér László döntése súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, az újságírók ilyen közérdeklődésre számot tartó ügyben nem az Országgyűlés, hanem az állampolgárok felé tartoznak felelősséggel. A szakmai szervezet emlékeztetett rá, hogy az újságíró – egyébként sarkalatos törvényben rögzített – jogait egy házelnöki rendelet nem írhatja felül.

A választópolgárok tájékoztatása közérdek, kiemelten fontos, hogy az újságírók a lehető legnagyobb szabadságban végezhessék munkájukat az állampolgárok széles körű, kiegyensúlyozott tájékoztatásáért. Magyarországon egyébként már tavaly is csak részben volt szabad a sajtó. A washingtoni székhelyű Freedom House éves jelentése szerint a világ népességének mindössze 13 százaléka élvezheti a szabad sajtót, 41 százalék él olyan helyen, mint Magyarország.

Európáig mennek

Az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Társaság a Szabadságjogokért a hat kitiltott újságíró ügyében. A civil jogvédők szerint az Országgyűlés elnökének rendelkezése az országházi sajtótudósítás rendjéről alkotmányellenesen korlátozza a sajtószabadságot.

Alapjogot – mint a sajtószabadság – csak kényszerítő indokok esetében lehet korlátozni, de formai szempontból is aggályos a házelnöki rendelkezés, mert bár az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény felhatalmazza a házelnököt, hogy feladat- és hatáskörének gyakorlásakor rendelkezést adjon ki, a sajtószabadság fizikai korlátainak megállapítása biztosan nem tartozik Kövér László feladat- és hatáskörébe.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik