Belföld

A magyar sajtó részben szabad, beszólt Orbánnak a Freedom House

Világszerte eltűnőben a sajtószabadság.

A washingtoni székhelyű Freedom House éves jelentése szerint tavaly világszerte csökkent a sajtószabadság, amely ellen politikusok, bűnözői és terroristacsoportok tevékenykedtek. Ezek a Közel-Keleten és Törökországban voltak a legerősebbek. Ezekben a térségekben a kormányok és a különböző aktivista vagy militáns csoportok tartják nyomás alatt az újságírókat, médiafelületeket.

Vagy velünk, vagy ellenünk.

Ezt állítja a washingtoni nonprofit szervezet az ezekben az országokban kialakult légkörről, amelyben az újságírókat szinte kényszerítik arra, hogy állást foglaljanak, és aki nem így tesz, az támadások célpontjává válik. A Freedom House kutatócsoportjának vezetője szerint a sajtószabadság nemcsak az elnyomó társadalmakban hanyatlott, hanem Európában is. Európa nagy részében az újságíróknak szembe kell nézniük a terroristák fenyegetésével, a munkájukat nehezítő új megfigyelési módszerekkel és a nemzetbiztonsági törvényekkel. Jennifer Dunham Lengyelországot és Szerbiát emelte ki mint olyan országokat, ahol a politikusok az országos média nagyobb ellenőrzésére törekszenek. 

A kutatásvezető kiemelte a kínai, szíriai újságírók nehéz helyzetét. Az anyaggyűjtésnél a Freedom House hírek és internettartalmak cenzúrájával találkozott, és rögzítette újságírók fogva tartását, bebörtönzését, nyilvános televíziós “bűnbevallásokra” kötelezését. Ezt tavaly Hongkongban is tapasztalták. Ugyanakkor sok újságíró nem adja fel, és a legnehezebb körülmények között is folytatja munkáját. Jennifer Dunham erre a Szíriában dolgozó médiamunkások vagy a mexikói, brazíliai, kolumbiai oknyomozó újságírók példáját hozta fel.

A világ népességének 13 százaléka élvezi a szabad sajtót, 41 százalék él olyan országban, ahol részben szabad a sajtó, 46 százalék hazájában nincs sajtószabadság.

2015-ben Bangladesben, Törökországban, Burundiban, Franciaországban, Szerbiában, Jemenben, Egyiptomban, Macedóniában és Zimbabwében romlott leginkább a sajtószabadság állapota. Tizenkét éve nem volt olyan alacsony szinten a sajtószabadság a világ szinte összes országát tekintve, mint tavaly.  

Orbán a példa

Az európai országok között a Freedom House Lengyelországot és Magyarországot említi még.

 

Az új lengyel jobboldali kormány egyik első lépése volt, hogy olyan törvényt fogadjon el, amely lehetővé teszi az állami média menedzsmentjének elbocsátását, és új menedzsment alkalmazását. A kormány lépései emlékeztetnek a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor lépéseire, akinek az állami média felett jól megalapozott befolyása van, és ez a befolyás nyilvánvaló is volt a 2015-ös menekültválság nyíltan félrevezető kezelésével.

A Freedom House a magyar sajtót a “félszabad” kategóriába sorolja. A sajtószabadság európai szűkülésének példájaként a washingtoni székhelyű intézmény Franciaországot, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot is megemlíti, mivel 2015-ben mindhárom országban – a közbiztonságra hivatkozva – megszorító törvényeket javasoltak. A franciák, spanyolok meg is szavazták ezeket, az Egyesült Királyság még most vizsgálja a javaslatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik