Belföld

A lapkiadók egyesülete szerint a sajtószabadságot sérti az újságírók kitiltása

A parlamentből kitiltott újságírók – így a 24.hu munkatársa is – nem az országgyűlés, hanem az állampolgárok felé tartoznak felelősséggel, írja a szervezet.

Súlyosan korlátozza a sajtószabadságot és sérti a szólásszabadságot az Országgyűlés elnökének azon döntése, miszerint az Index, a HVG.hu, a 24.hu és a Népszabadság munkatársait kitiltja a parlament üléseiről – közölte a Magyar Lapkiadók Egyesülete.

A szervezet szerint minden, a közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. Most, hogy az MNB-alapítványok botrányai kapcsán lehetővé vált ezeknek a közpénzeknek a nyomon követése, az erről tudósítani szándékozó újságírókat Kövér László határozatlan időre kitiltotta a Parlamentből.

Az egyesület azt írja: tény, hogy az újságírók nem a munkájukat lassan ellehetetlenítő házszabályok által megjelölt helyen próbálták szóra bírni a képviselőket, ugyanakkor az álláspontjuk az, hogy az újságírók ilyen közérdeklődésre számot tartó ügyben nem az országgyűlés, hanem az állampolgárok felé tartoznak felelősséggel, ami kiterjed a hiteles és korrekt tájékoztatásra.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete felemeli a szavát minden olyan intézkedés ellen, amely az újságíró – egyébként sarkalatos törvényben rögzített – jogainak sérelmével igyekszik ellehetetleníteni annak munkáját, így felszólítja Kövér Lászlót, hogy haladéktalanul vonja vissza a szabályt szegő újságírók kitiltását.

A törvényhozói munka átláthatósága, valamint a választópolgárok tájékoztatása közérdek, ezért kiemelten fontos, hogy az újságírók a lehető legnagyobb szabadság birtokában végezhessék munkájukat az állampolgárok széles körű és kiegyensúlyozott tájékoztatása érdekében

– szögezik le a közleményben.

Ez az a videó, amely miatt Kövér László az újságírók kitiltása mellett döntött:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik