Belföld

Fidesz: a provokátor, balhét akaró újságírók mindig rosszkor, rossz helyen kérdeznek

Körbekérdezte a kitiltási botrányról az Index a pártokat. Egyvalami világosan kiderült: a Fidesz a demokrácia látszatára sem akar többé adni.

Kedden hat újságírót – köztük a 24.hu munkatársát – kitiltott Kövér László házelnök azzal az indokkal, hogy tiltott helyen forgattak. Ez valóban igaz, azonban a jelenlegi szabályok mellett képtelenség lenne csak a szabályos területen kérdezni a közpénzből fizetett, az állampolgárok által megválasztott felelős képviselőket, ezért mindenki a tiltott zónákba szokott merészkedni – még a köztévé is.

Az Index megkérdezte a főbb pártokat, szerintük jó-e a szabályozás, illetve ha ők kormányoznának, felülvizsgálnák-e azt. Az MSZP szerint Kövér önkényeskedő, demokratikus jogállamban nem lehetne ilyen szabályozás, egy jogállamban szabad a sajtó. Az Index megemlíti, hogy a szocialista kormány idején, 2004-ben korlátozták először a kamerák mozgásterét, miután lebukott pár, az épületben dohányzó képviselő és miniszter.

Áldozati Gréczy

A DK lehetővé tenné mindenkinek, hogy felvételeket készíthessenek az Országház összes nyilvános terében. A mostani szabályozás szerintük “jól példázza a jelenlegi hatalom nyilvánossághoz való viszonyát”. Felidézték a DK szóvivőjének, a nemrég dettó kitiltott Gréczy Zsoltnak az ügyét is, aki rossz helyen tartott sajtótájékoztatót.

Az LMP szerint is hátráltatja a szabályozás a sajtó munkáját, a képviselők pedig jól járnak, ki tudják kerülni az egyre kényesebb kérdéseket. Hozzáteszik,

egy képviselőnek nem előjoga, hanem kötelessége, hogy rendelkezésre álljon bármelyik sajtóorgánumnak.

A Jobbik is a demokratikus játékszabályokat osztja, szerintük ne legyen képviselő az, aki elmenekül a sajtó kérdései elől. Szerintük létfontosságú a sajtó ellenőrzési funkciója. Ők beengednék az újságírókat az ülésterem körüli folyosókra és sajtópáholyt nyitnának (ami létezik most is). Bármelyik tévé közvetíthetné az ülést is, de sajtótájékoztatókra külön helyszínt jelölnének ki.

Még hogy a politikusok nem lennének korrektek!

A legszürreálisabb választ a Fidesz adta, pontosabban nem válaszoltak a kérdésekre, csak közleményt adtak ki. Ebben azt írják, hogy mostanság több újságíró provokál és azt a látszatot kelti, “mintha a poltikusok meggátolnák a korrekt tájékoztatást”. Hozzáteszik:

Valójában arról van szó, hogy alkalmatlan időpontban, alkalmatlan helyen akarnak kikényszeríteni interjúkat, vagy még inkább a képviselőket akarják kényelmetlen helyzetbe hozni.

Ezt úgy csinálják a Fidesz szerint, hogy a szavazni siető politikust zaklatják, és indulatosnak, tájékozatlannak állítják be. A Fideszt zavarja, hogy nem a sajtóosztályhoz fordulnak egyes újságírók, “hanem kizárólag ‘balhét’ akarnak.” Végül azt írják, természetesen a képviselőik mindig készséggel állnak a sajtó rendelkezésére, csak alkalmas helyen és időben kapják a kérdéseket.

Olvasói sztorik