Belföld

Kétes adatbázissal húznák le a civil szervezeteket

Aki fizet, annak a neve mellé odaírják, hogy érdemes a támogatásra. Aki nem fizet, feketelistára kerül.

Egy kétes hátterű vállalkozás ráerőltetné a fizetős szolgáltatását a magyarországi civil szervezetekre, azzal tartva őket sakkban, hogy különben nem ajánlják őket támogatásra – írja az Index. Az „Alapítványok Feketén Fehéren” egy internetes adatbázis, ami azt ígéri, hogy megtudhatjuk belőle, melyik civil szervezet érdemes az adónk egy százalékára. A gyakorlatban viszont az kap pozitív értékelést, aki fizet az üzemeltetőnek.

Az Index több civil szervezetet is megkeresett, akiknek a beszámolóiból kiderült: az adatbázis-üzemeltetők azzal keresték meg őket, hogy ingyenesen átvilágítják a szervezetüket. Ezután nem sokkal mondvacsinált és elnagyolt magyarázatokkal „feketelistára” tették őket, majd felajánlották, hogy ha fizetnek, átkerülhetnek a „támogatott” kategóriába, sőt, ha még többet fizetnek, „garanciapecsétet” és reklámhelyet is kapnak. A rendszerből viszont nem lehet kikerülni. A módszer sokak szerint felveti a zsarolás tényállását, ugyanis ha a civil szervezetek nem fizetnek, a negatív értékelés miatt kevesebb embertől kaphatják meg az egy százalékos felajánlásokat, és a vállalatvezetők is visszakozhatnak a szponzorációtól. Több százezer forintot fizettetnének ki az egyébként rendben lévő civil szervezetekkel, miközben simán átmehetnek a szűrőn azok a csalók, akik fizetnek azért, hogy az adatbázis-üzemeltetők tisztára mossák a nevüket. A legfelháborítóbbnak azt tartják, hogy anélkül kerülnek fel az oldalra, hogy ezt akarnák.

A szolgáltatást működtető AFF Zrt. képviseletében File László válaszolt az Index kérdéseire. Neki az elmúlt években több gyanús ügylete is volt: 2008 és 2009 között a Titanic vízipark 30-60 milliárdos ígéretével házalt önkormányzatoknál, és egy 50 milliós megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez kalapozott építőipari cégeknél, amiért cserébe a kivitelezést ígérte oda. Téglajegyeket árultak a „Hírességek falához” is 50, 200 ezer és 1 millió forintért, tehetségszponzorációs céllal. A mostani projekthez kísértetiesen hasonlít az Internettudakozó, melynek keretében vállalkozókat kerestek meg azzal, hogy pontatlan adatokkal szerepelnek az adatbázisukban, de ha fizetnek, akkor pontosítanak az adatokon és az oldalon előrébb kerülnek a keresési listákban. Az Internettudakozót működtető projektcég korábban File László nevén volt, most már árkerült a Vénusz Projekt Holding Kft-hez, melynek vezetője File László Antalné.

„A szervezetek 70 százalékánál nem látjuk, hogy átláthatóan gazdálkodnának” – mondta File. Ugyanakkor az adatbázist működtető részvénytársaság egyik tulajdonosa, Jezsek Margit ugyancsak működtetett egy alapítványt, a Suli S.O.S. Jövő Nemzedékéért Közhasznú Alapítványt, amit a bíróság megszüntetett és elszámolása sem érhető el. Szintén Jezseké volt az Imprimis Kft., amit 2015 decemberében számoltak fel, de már 2013-ban törölték az adószámát, a NAV-nak is volt követelése vele szemben. File egyébként a céginformációs adatbázis szerint nincs benne a cég irányításában, de az internetes oldalt az ő nevére jegyezték be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik