Belföld

Na, ugye. Ezek voltak 2015 legtaplóbb politikusi beszólásai

Kövér László akkora duettet beszélt Ákossal egy hete, hogy attól még egy elragadtatott feministának is peteérése lett volna, gyorsan idézzük is őt, aztán rátérünk a lényegre:

2015 legtaplóbb politikusi beszólásaira!

Szóval a házelnök a Fidesz két vasárnappal ezelőtti kongresszusán elmélkedett így lányok és asszonyok helyzetéről, meg az egész nemiségi kérdésről:

Nem akarjuk a gender-őrületet, nem akarjuk Magyarországot férfigyűlölő nők és a nőktől rettegő feminin férfiak, a gyermekekben, a családban csak az önmegvalósítás akadályát látó jövőtlenség társadalmává tenni. Azt szeretnénk, ha fiaink nemcsak tanulhatnák, hanem értenék is Petőfinek a Ha férfi vagy, légy férfi című versét vagy azt a József Attila-i sort, hogy “Légy, ami lennél: férfi. A fű kinő utánad.” Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.

Folytassuk mindjárt a csúcson, Orbán Viktor kormányfővel, aki igazán nem szokott taplózni, egész kulturáltan osztja ki az ellenfeleket (saller, koki, nix ugribugri), de sajnos az Eb-kijutásunk idején született Facebook-posztja kissé döbrögisre sikeredett.

Na, ugye.

Szerző: Orbán Viktor2015. november 15.

Aztán itt van a párt ifjú titánja, Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, aki a menekültválság csúcsán, augusztus 4-én posztolt emberbaráti szeretetből egy ilyen félhazugságot:

A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen.

Magyarország hiteles válasza Donald Trumpra (ld. lejjebb) Bayer Zsolt. Ő ugyan leginkább publicisztikai művészetéről ismert, de ne feledjük, ő az ötös számú Fidesz-párttagkönyv tulajdonosa is, így felkent politikus. Trumphoz hasonlóan az ő megnyilvánulásai közül is nehéz kiválasztani a legtaplóbbat, de megpróbáltuk. Októberben békülékenyen így szólt a menekültekhez:

Ez így elég érthető? Ha esetleg nem, akkor még egyszer: a KURVA ANYÁTOKBA! Mégis mit képzeltek ti magatokról? Kik vagytok ti? Ki a fasz hívott ide benneteket? És ha már idepofátlankodtatok, akkor milyen alapon követelőztök? Elviselhetetlenek vagytok, szemtelenek, mint a piaci légy, nincs bennetek sem alázat, sem hála, nincs bennetek semmi emberi. Ti tényleg azt gondoljátok, hogy Európában bárkinek is kötelessége elviselni benneteket? A puszta létezésetek egyre és egyre elviselhetetlenebb és irritálóbb.

Sneider Tamásnak, az Országgyűlés jobbikos alelnökének sikerült teljesen kimerítenie a taplóság fogalmát egy szekszárdi beszélgetésen tavaly, melynek részletei idén szivárogtak csak ki. Kiderült többek között, hogy a szíve a radikális Betyársereghez húzza és hogy:

Én nem hittem el sokáig, hogy cigány származású Orbán Viktor, de igen, az anyja az cigány.

Szanyi Tibor az EP-ben ül, miközben elképesztő stílusú saját közösségi oldalán csapatja az igazságot. Elsőre elég taplónak tűnt, hogy azt írta, Karabahban Gurmai Zitával találkozott, majd egy ormótlan szobrot is kitett egy kacsintós szmájlival, de aztán kiderült, hogy tényleg összefutottak ott, és a 24.hu volt tapló. Meg is kaptuk a magunkét, tapló módon:

Lám, a ‘tapló’ hir.24-nek lövése sincs arról, hogy ez a szobor Hegyi-Karabah egyik szent jelképe. :( A szobor neve ‘Mi, együtt!’, s a Karabah-i nők és férfiak nemzeti összetartozását jelképezi. Minden házaspár az esküvő utan ide siet, együtt felmennek a szoborhoz, s utána az immár férj dolga, hogy asszonyát a karjaiban levigye. Tanulság: egy budapesti szerkesztőségben ülő ügyletes firkászban legyen annyi életösztön, hogy egy távoli helyszínről jövő fotó készítőjének esetleg több fogalma lehet a küldött fotóról, mint ‘őműveletlenségének’.

A nemzetközi színtér

A nagyvilágban nem is kell messzire menni, itt van mindjárt Bratislav Gasic egykori szerb védelmi miniszter, aki bele is bukott taplóságába. Ezt mondta a sajtótájékoztatóján leguggoló riporternőre:

Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek.

Ha már szerencsétlen Orbán Viktort letaplóztuk, illene egy kört menni az Európai Unió főtaplójával is, aki épp Orbánnak kevert le egy csicskalángost. Íme Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök diktátorozása és sallerja:

Miloš Zeman legendás önjáró alakja a cseh politikának, ráadásul valahogy sikerült az államfői rangig vinnie. Ez annak fényében meglepő, hogy gyakran ő sem gondolkozik, mielőtt beszél. Februárban egy lelkileg labilis, de amúgy absztinens férfi nyolc embert megölt egy vidéki cseh kocsmában. Nem sokkal később Zeman borászokkal koccintott, és ezt mondta tósztként:

Halál az absztinensekre és vegetariánusokra!

A lengyelek magyar mintára választottak most maguknak kormányt (bár az övék nem oroszbarát), és az alaphangot a már külügyminiszterré tett Witold Waszczykowski adta meg a külpolitikájuknak – még csak kijelölt miniszterként. A szokásos ostoba fonalat vette fel, ami arról szól, hogy a szírek lábat lóbálni jönnek Európába, mert annyira vidám, hogy romokban áll az országuk.

Mi Szíriába küldjük harcolni a katonáinkat, miközben szíriaiak százezrei a kávéjukat iszogatják az Unter den Lindenen.

Alekszisz Ciprasz nem is annyira politikusként lett ismert, mint inkább a Mediterráneum mókamestereként. Miközben az EU és Törökország vezetői a menekültválság megfékezéséről tárgyaltak november végén, Ciprasz leült twitterezni, és a következőt írta a török kormányfőnek – utalva a lelőtt orosz vadászgépre, és a török repülők sorozatos görögországi légtérsértéseire:

Davutoglu miniszterelnöknek: szerencsére a mi pilótáink nem reagálnak olyan gyorsan, mint a tieitek az oroszokkal szemben.

Elképesztően nagyot megy Donald Trump, aki jelenleg a legesélyesebb a Republikánus Párt elnökjelöltségére az Egyesült Államokban. Eleve a taplóság mirtuszkoszorúját érdemli a muszlimellenes kirohanása (meg úgy alapból bármi, ami elhagyta a száját), de a mexikói bevándorlókról ennél is ízesebben nyilatkozott június 16-án.

Amikor Mexikó ideküldi az embereit, ők nem a legjobbakat küldik. Nem téged küldenek. Nem téged küldenek. Olyan embereket küldenek, akiknek egy csomó problémájuk van, és ők idehozzák ezeket a problémákat hozzánk. Drogokat hoznak. Bűnözést hoznak. Nemi erőszakolók. És néhányan, feltételezem, jó emberek.

Nigel Farage-nál is lehetne túrni, de a legtaplóbb akkor tud lenni, amikor elhiszi a saját kamuit és taplón ironizál. Ez történt, amikor erősen a szélsőjobb felé hajló populista pártját, az Egyesült Királyásg Függetlenségi Pártját lerasszistázták. Erre ő letámadta a skót függetlenségért küzdő másik pártot:

A Skót Nemzeti Párt nyíltan rasszista. Az angolellenes rosszindulat és a nyelvezet, amit az angol népre használnak, teljesen rendkívüli. Ha az én támogatóim így viselkednének, mint néhány függetlenségpárti támogató viselkedett a népszavazáskor, lefestenének engem a legrosszabb személyiségnek, akit a brit politika elmúlt 70 évében láttak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik