Belföld

“Minden színésznő kurva!”

A cigányok lopnak, csalnak, hazudnak, a zsidók pénzéhesek, a kopaszok nácik, a színésznők kurvák. Van rá magyarázat, miért van ez így. Pontosabban, miért nincs így. Szórakoztató interaktív előadáson magyarázzák el diákoknak.

Pécsi középiskolásoknak tartottak érzékenyítő foglalkozást az előítéletességről. Két színész és egy drámapedagógus könnyed, vicces jelenetekkel tarkított, interaktív előadásban mutatja be a sztereotípiák gyökereit, okait, működését. Aztán a diákok eljátszanak a gondolattal, hogyan tudnának együtt élni  egy szigeten a – nem létező – pirézekkel, sőt, megpróbálnak pirézként is küzdeni a jogaikért.

A  kétszer 45 perces foglalkozás csak egy része a teljes érzékenyítő programnak. Következő alkalommal a mélyszegénység problémáit tapasztalhatják meg a diákok  – a már nálunk is bemutatott – Szociopoly társasjátékban. Aztán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drámaóráján a diszkrimináció kérdését vitatják meg a fiatalok filmek segítségével.  Az utolsó foglalkozáson átbeszélhetik a diákok, változott-e a viszonyuk az előítéletességhez és összegezhetik, értékelhetik a programot.

A program iránt érdeklődő iskolák itt jelentkezhetnek: trifonovdora@mentocsonak.com

Olvasói sztorik