Belföld

Menekültügy: „Nem megoldás, hogy a kutyaszart átdobjuk a kerítésen”

„Féltem Európát, de személy szerint nem féltem Angela Merkelt”- mondja Benda László, a Panoráma korábbi főszerkesztője. Sokak számára meglepetést okozott az a menekültáradat, amely egyik pillanatról a másikra elöntötte az óvilágot. Pedig erre évekkel ezelőtt is számítani lehetett.

Volt kiszámítható része és a kibontakozás okait kell figyelembe venni – erre Merkel is minden beszédében utal. Egy új útvonal született a menekültek számára a Nyugat-Balkánon keresztül.

Angela Merkel “meghívólevele” felelőtlen kijelentés volt, a német befogadó politika, ma már látjuk, nem korlátlan és nem is örökkévaló. Fokozódnak a belső viták a német parlamenti koalíción belül.

Mi lesz így a kancellár asszonnyal? Meghátrál?

Volt egy-két hibája magának Merkelnek is. Az első ilyen volt, amikor azt mondta – különbséget téve a menekültek között, már-már előítéletesen -, hogy a szíreket befogadja.

“A szíreket mind befogadjuk” – mondta alig egy-két hónapja Merkel asszony – azóta a menedékkérők igen nagy százaléka szírnek vallja magát, beindult a szír útlevélbiznisz, erősödtek a menekültellenes hangok. Utána kezdődtek a belső viták, még a koalíción belül is. Majd egy újabb hibás kijelentés, hogy: „Megoldjuk.” Ez aztán kiélezte a koalíciós vitákat. Könnyen belpolitikai válságba fulladhat a migrációs kérdés, hisz már saját párttársai is támadják Angela Merkelt.

A német vezetőnek nincs alternatívája, sem koalíciós partnerei, sem az ellenzék körében, de még tulajdon pártjában sem.

Eközben a szélsőjobboldali németországi mozgalmak megerősödtek, van olyan szervezet, amelyik egyes tartományokban már 10 százalék körüli népszerűséget is elért. Angela Merkelnek, nagy elődjéhez, a szintén hamburgi születésű politikushoz, a kedden elhunyt Helmut Schmidthez hasonlóan európai viselkedésmódot kell tanúsítania, hiszen ellenkező esetben a szélsőségek erősödhetnek meg.

Lehetne akár intő példa az, ami Lengyelországban történt, ahol egy konszolidált jobboldal és egy populáris-radikális jobboldal között kellett választaniuk a polgároknak, akik a populáris, radikális jobboldalra rakták le a voksukat – emlékeztet az újságíró a nemrég lezajlott választásra.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik