Belföld
Simbach am Inn, 2015. november 1.
Hosszú expozíciós idővel készített kép, amelyen várakozó bevándorlók előtt haladnak el az autók az osztrák határ közelében fekvő németországi Simbach am Innben 2015. október 31-én. (MTI/EPA/Sebastian Kahnert)

Menekültügy: „Nem megoldás, hogy a kutyaszart átdobjuk a kerítésen”

GazdaságTV
GazdaságTV

2015. 11. 12. 10:12

„Féltem Európát, de személy szerint nem féltem Angela Merkelt”- mondja Benda László, a Panoráma korábbi főszerkesztője. Sokak számára meglepetést okozott az a menekültáradat, amely egyik pillanatról a másikra elöntötte az óvilágot. Pedig erre évekkel ezelőtt is számítani lehetett.

Volt kiszámítható része és a kibontakozás okait kell figyelembe venni – erre Merkel is minden beszédében utal. Egy új útvonal született a menekültek számára a Nyugat-Balkánon keresztül.

Angela Merkel “meghívólevele” felelőtlen kijelentés volt, a német befogadó politika, ma már látjuk, nem korlátlan és nem is örökkévaló. Fokozódnak a belső viták a német parlamenti koalíción belül.

Mi lesz így a kancellár asszonnyal? Meghátrál?

Volt egy-két hibája magának Merkelnek is. Az első ilyen volt, amikor azt mondta – különbséget téve a menekültek között, már-már előítéletesen -, hogy a szíreket befogadja.

“A szíreket mind befogadjuk” – mondta alig egy-két hónapja Merkel asszony – azóta a menedékkérők igen nagy százaléka szírnek vallja magát, beindult a szír útlevélbiznisz, erősödtek a menekültellenes hangok. Utána kezdődtek a belső viták, még a koalíción belül is. Majd egy újabb hibás kijelentés, hogy: „Megoldjuk.” Ez aztán kiélezte a koalíciós vitákat. Könnyen belpolitikai válságba fulladhat a migrációs kérdés, hisz már saját párttársai is támadják Angela Merkelt.

A német vezetőnek nincs alternatívája, sem koalíciós partnerei, sem az ellenzék körében, de még tulajdon pártjában sem.

Eközben a szélsőjobboldali németországi mozgalmak megerősödtek, van olyan szervezet, amelyik egyes tartományokban már 10 százalék körüli népszerűséget is elért. Angela Merkelnek, nagy elődjéhez, a szintén hamburgi születésű politikushoz, a kedden elhunyt Helmut Schmidthez hasonlóan európai viselkedésmódot kell tanúsítania, hiszen ellenkező esetben a szélsőségek erősödhetnek meg.

Lehetne akár intő példa az, ami Lengyelországban történt, ahol egy konszolidált jobboldal és egy populáris-radikális jobboldal között kellett választaniuk a polgároknak, akik a populáris, radikális jobboldalra rakták le a voksukat – emlékeztet az újságíró a nemrég lezajlott választásra.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.