Belföld

Határzár: Gulyásnak nincs kétsége a honvédség bevethetőségéről

Az országgyűlés alelnöke szerint a Jobbik állításaival szemben nincs alkotmányos akadálya, hogy a Fidesz javaslatának megfelelően a hadsereget is bevonják a menekültügy kezelésébe – mondta Gulyás Gergely az Indexnek.

A Fidesz vezetésében nincs belső vita arról, hogy a magyar honvédséget be kell-e vetni a menekülthullám miatt. Az egyetlen vitás kérdés, hogy ezt engedik-e a hatályos törvények, vagy törvényt kell módosítani – értesült az Index.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke szerint a Jobbik három év után sem ismeri az alaptörvényt. Állításaikkal szemben nincs alkotmányos akadálya, hogy a Fidesz javaslatának megfelelően a hadsereget is bevonják a menekültügy kezelésébe, mert az alaptörvény tételesen kimondja: a Magyar Honvédség alapvető feladata Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak katonai védelme.

 
Fotó: MTI 

Hende Csaba honvédelmi miniszer szerdán azon az állásponton volt, hogy katonaságnak „az államhatár őrizete és védelme tekintetében nem szán szerepet” az alaptörvény és a honvédelemi törvény, ezért módosításra van szükség.

Csütörtökön Hende Szombathelyen már arról beszélt, hogy „kultúránk és civilizációnk olyan érték, amelyet időnkét meg kell védeni, ezt pedig úgy tudjuk, ha “erővel erőt szegezünk szembe” az egyre inkább kibontakozó “népvándorlásra” utalva.
Szerinte a folyamat a szemünk előtt zajlik, és akaratlanul mi is részeseivé váltunk, ez pedig szavai szerint hatásaival fenyegeti országunk létét, nemzeti értékeinket. “Nem engedhetjük, hogy a határátlépés szabályait önkényesen a sutba dobják, áthágják, ez ellen hazánk és nemzetünk védelmében határozottan fel kell lépnünk” – mondta a honvédelmi miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik