Belföld

Pluszjogokat kaphatnak a befogadott menekültek

Megjelentek a kormány honlapján a menekültügyi módosítások: változhat a társadalombiztosítási törvény és a családvédelmi törvény is, közmunkára küldhetik a befogadottakat - számol be a Magyar Nemzet.

Az oltalmazott státuszt megszerző menedékkérők is belföldi jogállásúak lehetnek, és akár családtámogatásban is részesülhetnek – derül ki azokból a menekültügyi módosítástervezetekből, amelyeket a kormány honlapján hoztak nyilvánosságra és amelyekről a Magyar Nemzet csütörtöki számában adott hírt.

Eszerint a a társadalombiztosítási törvény módosításával azok a menedékkérők, akik menekültstátuszt nem, de oltalmazott státuszt kaptak, a jövőben belföldi jogállásúnak minősülnének. A családtámogatási törvényt is kiterjesztenék rájuk, így az oltalmazottak is részesülnének családtámogatási kedvezményben.

Tb, közfoglalkoztatás, új kategória

A tervezet szerint a kiskorú bevándorlók egészségügyi ellátása továbbra is ingyenes maradna, azonban ha a felnőtt menekült vagy oltalmazott biztosítás híján érkezik, kb. havi 7000 forint egészségügyi szolgáltatási járulékkal kellene beszállnia a költségekbe – amennyiben integrációs szerződést kötött a menekültügyi hatósággal.

Ilyen szerződést a hatóság a nemzetközi védelemben részesített személlyel köt, a módosítás szerint a jövőben a szerződés közokiratnak minősülne: tehát aki hamis adatokat ad meg, bűncselekményt követ el. Könnyítést kapnának azok a menekültek, akik segítenek az embercsempészek elleni harcban, az együttműködő menedékkérők humanitárius célú tartózkodási engedélyt, ellátást és támogatást kaphatnának. A befogatottakat munkára köteleznék, az érintetteknek az állami foglalkoztatási szervnél kellene jelentkezniük és kötelezően rá kellene bólintaniuk a felajánlott közfoglalkoztatásra.

Új jogi kategóriaként megjelenne a “különleges eljárási igényekkel rendelkező személyek” csoportja, ők lennének azok, akik szexuális irányultságuk, fogyatékosságuk, súlyos betegségük, mentális zavaruk vagy az általuk elszenvedett erőszak következményei miatt csak korlátozott mértékben tudják a nekik biztosított jogokat élvezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik