Belföld

Papcsák munkában, Matolcsy körmére kell néznie

matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (Array)
matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (Array)

Szeptember eleji ülésén foglalkozhat a jegybank felügyelőbizottsága az MNB milliárdos ingatlan- és műkincsvásárlásaival.

Már a szeptember 4-i felügyelőbizottsági ülésen téma lesz az MNB több tíz milliárdos ingatlan- és műkincsvásárlása, értesült a Magyar Nemzet. Nemrég megírtuk, szintén a lap nyomán, hogy offshore cégtől vett ingatlant a jegybank egyik alapítványa, egymilliárd forintért. De nemcsak a Svábhegyen, hanem a budai várnegyedben, az Úri utca 72. szám alatt is vettek egy nagy értékű ingatlant. A műemlék épületet nettó 795 millió (nagyjából bruttó egymilliárd) forintért vették.

A közelgő fb-ülés kapcsán a lap szerette volna megszólaltatni a tagokat, de egyedül Nyikos László jobbikos delegált nyilatkozott. Ő a következő ülésen indítványozza, hogy a testület kezdeményezze a tulajdonosi jogokat gyakorló nemzetgazdasági miniszternél, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságánál a jegybanktörvény módosítását. Alapvető problémának látja, hogy a menedzsment kvázi tulajdonosi jogokat gyakorolhat, és maga a tulajdonos – az állam – még a nyereség utáni osztalék sorsáról sem dönthet.

Az MNB vásárlásairól azt mondta, előfordulhat, hogy ezeken az ügyeken jogilag nehéz fogást találni, ám „azok ésszerűségét, gazdaságosságát, hatékonyságát és etikusságát az Állami Számvevőszéknek mindenképpen vizsgálnia kellene.”

Hogy ki még az MNB fb-tagja? Papcsák Ferenc, cirka 1,2 millióért, de ez csak mellékszál, az azonban nem az, hogy a Magyar Nemzet szerette volna megtudni, Lázár János mit gondol az MNB viselt dolgairól. „Nem kommentálhatom az MNB-vel kapcsolatos híreket, a jegybank független” – mondta a miniszter a kormányinfón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik