Belföld

Vége a szenvedésnek, itt a front!

zivatar nagykanizsán (Array)
zivatar nagykanizsán (Array)

Az ország északi részére riasztást adtak ki, a zivatarok nyomában késő délután veszi át a hatalmat hidegfront. Marad a meleg, de a kánikulának vége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján jelenleg Észak- és Nugat  Magyarországra láthatók első és másodfokú riasztások a zivatarok miatt. Azt írják, szombaton kora délutántól először az Északi-középhegység térségében és az északnyugati határszél közelében fordulhat elő zivatar. Ezekhez néhány helyen felhőszakadás (20-40mm csapadék), kisebb eséllyel viharos szél (70-90 km/h), esetleg kisebb jég társulhat.

A Köpönyeg.hu radartérképén élőben figyelheti, hol tartanak éppen a zivatarok – kattintson ide.

Késő délután megérkezik a felfrissülést hozó hidegfront, előtte és hozzá kapcsolódva északnyugat felől egyre több helyen várható intenzív csapadékkal és viharos széllel kísért zivatar, legkésőbb – a késő esti, éjszakai órákban – az Alföldön. Elsősorban a Dunántúl északnyugati felén viszonylag nagy az esélye heves zivatarnak is (90 km/óra feletti széllökés, nagyméretű jég kísérheti). Éjfél után főként a Dunától keletre, holnap hajnalban inkább már csak a Tiszántúlon valószínű zivatartevékenység.

Vasárnap északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, keleten eleinte még több helyen valószínű zápor, zivatar, a Dunántúlon már csak egy-egy zápor lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul – írja a met.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik