Belföld

Nem kamerázhatja a jobbikos polgármester az ózdi közmunkásokat

kozmunka(210x140).jpg (Array)
kozmunka(210x140).jpg (Array)

Az ombudsmani jelentés szerint nem lehet sem kép-, sem hangfelvételt készíteni, pedig már megvették a kamerás szemüvegeket, hogy megnézzék, rendesen dolgoznak-e a közmunkások.

Nem készíthet sem kép-, sem pedig hangfelvételt a közmunkások munkájáról az ózdi önkormányzat, bizonyos esetek kivételével – így foglalható össze a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozata az úgynevezett ózdi kamerázás ügyében. A 19 oldalas, részletes indoklást is tartalmazó dokumentumot a hatóság csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

A Péterfalvi Attila elnök által jegyzett határozat egyebek mellett leszögezi: az önkormányzat “a közfoglalkoztatott munkavállalókról a munkaidejük beosztásának, a munka intenzitásának és minőségének ellenőrzése és serkentése céljából ne készítsen kép- illetve hangfelvételt, a munkaközi szünetekben a munkavállalókról szintén ne készítsen kép- illetve hangfelvételt.”

A Népszabadság májusban írt arról, hogy Ózd önkormányzata olyan kamerákat szerzett be, amelyek lehetővé teszik a közmunkások folyamatos megfigyelését. A cikk kitért arra is, hogy a képviselő-testület döntése értelmében a kamerákat, illetve a szemüvegekbe épített kamerákat nemcsak a közterület-felügyelet, hanem az ózdi Start programiroda számára is biztosítják.

Ezzel kapcsolatban Janiczak Dávid (Jobbik) Ózd polgármestere az MTI-hez eljuttatott közleményében korábban az írta, az elvégzett munkát szeretnék dokumentálni, ami ellen eddig egyetlen érintett sem emelt kifogást. Kitért arra is, hogy a munkafelügyelők akkor is be fogják kapcsolni a kamerákat, ha egyes közfoglalkoztatottak fizikai retorziót helyeznének kilátásba.

“Korábban a terrorizált munkafelügyelők kérték a munkaszerződésük felbontását, a jövőben a terrorizálók fogják, ha nem is kérni, de megkapni méltó büntetésüket” – mondta a polgármester.

Péterfalvi Attila, az ügy napvilágra kerülésekor már azt mondta, “ha Ózdon valóban felvételeket készítenek a közmunkásokról, az bizonyosan jogellenes adatkezelésnek tekinthető”, és vizsgálatot helyezett kilátásba.

A NAIH most nyilvánosságra hozott határozata arra is kitér, hogy az önkormányzat “a Startmunkaprogram során elért eredményekről, megtermelt javakról elsősorban úgy készítsen felvételt, hogy azokon munkavállalókat ne szerepeltessen.”

A dokumentumban egyebek mellett az is olvasható, hogy a “munkavállalók által a munkaviszonnyal összefüggésben elkövetett esetleges szabálytalanságok és jogsértések elkerülése, illetve azok megtörténtének dokumentálása érdekében csak kivételes esetben, a hatóság által meghatározott fokozatos rendszer mentén készítsen felvételeket. Az adatkezelés célját ennek megfelelően jelölje meg, a felvételek készítése előtt a munkafelügyelő az érintettek által érthető és hallható módon szóban is hívja fel arra a figyelmet, hogy felvételt fog készíteni.”

A határozat megemlíti azt is, hogy “büntetőeljárásban történő felhasználás céljából csak abban az esetben készíthető felvétel, ha a bűncselekmény elkövetésének veszélyével reálisan számolni lehet és a büntetőjogi felelősséget alátámasztó bizonyíték más módon nem szerezhető be.”

A NAIH azt is közli, hogy az önkormányzat a “közmunkásoktól begyűjtött, adataikkal és aláírásaikkal ellátott, az adatkezeléshez hozzájáruló nyilatkozatokat semmisítse meg, mivel a lehetséges esetekben az adatkezelés jogalapját nem az érintett hozzájárulása adja.”

Janiczak Dávid az MTI-nek azt mondta, a határozatban foglaltak megerősítik, jó úton indultak el, hogy a közfoglalkoztatás terén, a jogos társadalmi igényeknek megfelelően, intézkedéseket hozzon a fegyelmezett, rendezett munkavégzés érdekében. Bizonyos feltételek teljesítése esetén lehetővé teszi a határozat felvétel készítését akkor is, ha bűncselekmény elkövetésének veszélyével reálisan számolni lehet és a büntetőjogi felelősséget alátámasztó bizonyíték más módon nem szerezhető be, emelte ki a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik