Belföld

A menekültválság rejtett frontvonalaként ír hazánkról a Telegraph

menekültrazzia szegeden (Array)
menekültrazzia szegeden (Array)

A brit lap tudósítója a szerb-magyar határon járt.

„Az európai menekültválság rejtett frontvonala” – ezzel a cikkel írt riportot Magyarországról a brit Telegraph. A lap emlékeztet: Magyarország a schengeni övezet kapuja a menekültek számára, idén több mint ötvenezren lépték át a határt, amit most 175 kilométer hosszú kerítéssel terveznek lezárni.

Több mint fél éve indultak Németországba

Megszólaltatták a 17 éves szíriai Ashrafot, aki a szerb határnál három napot bújkált étlen-szomjan az erdőben. Tavaly novemberben indult el apjával Szíriából, Németországba tartanak. Egy hatvanfős társasággal menekültek, egy tucat tíz év alatti gyermek volt velük. Végül a magyar rendőrség elfogta őket. Ashraf azt mondta: ők jó emberek, az apja villanyszerelő, ő fogorvos akar lenni, Németország hasznukat venné. Törökországon, Görögországon és Macedónián keresztül gyalogoltak. Szerbiában rendőregyenruhába öltözött útonállókkal találkoztak, akik késekkel, riasztópisztolyokkal támadtak rájuk és elvették minden pénzüket. A Szeged alatti erdőbe a Tiszát átúszva érkeztek.

A múlt héten, szerdán több mint ezer menekültet fogtak el Magyarország déli részén, Csongrád megyében. A Telegraph tudósítójának a helyszínen egy rendőr azt mondta: az AFP hírügynökség fényképei buktatták le az erdőben százával rejtőzködő migránsokat, ezért vezényeltek ki száz rendőrt.

Először megijedtek a menekültektől

Az elfogottak között volt Abdul, a 22 éves végzős közgazdászhallgató és testvére is – mindketten középosztálybeli fiatalok voltak egykor Szíriában. Elmondta: miután elhagyta hazáját, néhány hónapig Isztambulban pincérkedett, de ott a szíriaiak harmadannyi fizetést kapnak, mint mások. A kilátástalanság miatt indultak nyugatnak. A menekülő fiatalok az internetes közösségi oldalakon keresztül osztják meg tapasztalataikat és a fontos tanácsokat egymással. Azt mindenki tudja, hogy Görögországban, Macedóniában vagy Szerbiában nem nagyon foglalkozik senki a menekültekkel, ezért ezeken az országokon áthaladniuk is könnyebb. A magyar rendőrségi intézkedés azonban meglepetésként érte őket.

Egy gyálaréti nő azt mondta: minden nap felkel hajnalban, négy órakor, hogy elvégezze a kerti munkákat. Két hete figyelt fel arra, hogy csapatokban sétálnak emberek az utcájában. Először megijedt tőlük, de azután látta, hogy fáradt, elcsigázott emberekről van szó, köztük gyerekek. Ahogy teltek a napok, néhány helyi elkezdett vizet, ételt kitenni a kapuba az arra járóknak.

A szerb rendőrök is vegzálják őket

A menekültek a határátlépés előtt néhány napot Észak-Szerbia városaiban töltenek – akinek van pénze, az magyarkanizsai turistaszálláson húzza meg magát, akinek nincs, az csövezik valahol, sokan a Szabadka külvárosában lévő elhagyott téglagyárban, amit Dzsungelnek hívnak. Afgán férfiak a tudósítónak elmondták: a szerb rendőrök naponta kétszer felbukkannak, ötven euró kenőpénzt hajtanak be azokon, akiknek nincsenek meg a papírjaik, hogy békén hagyják őket. Egy pakisztáni férfi arról beszélt, hogy az al-Kaida miatt folyamatos életveszélyben volt, azért indult útnak. A siítákat és a keresztényeket módszeresen gyilkolják, testvérét egy öngyilkos merényletben veszítette el.

A brit tudósító szeme visszafelé megakadt a bevándorlásellenes plakátokon: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”, „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat” – a cikkíró is megjegyzi, hogy a magyar nyelven írt plakátok nyilvánvalóan a magyarokat szólítják meg, nem a bevándorlókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik