Belföld

Erővel venné el a rezsibiztos a munkásotthont

Pénzmegvonással nem sikerült nyomást gyakorolni, most törvényt hoznának.

Törvénymódosítással érné el Németh Szilárd rezsibiztos, korábbi csepeli polgármester, hogy a kerületi önkormányzat kezére kerüljön a Csepeli Munkásotthon. Az intézmény az ottani civilek és ellenzékiek kedvelt rendezvényhelyszíne – írja a Népszabadság.

Németh Szilárd két törvényt is módosíttatna a parlamenttel, erről maga Borbély Lénárd, a jelenlegi csepeli fideszes polgármester ismerte el, hogy a „Lex Munkásotthon” azt célozza, hogy a testület „visszaszerezze” az intézményt. Érdekes, hogy a politikus visszaszerzésről ír, mert az 1920-ban felavatott munkásotthon soha nem volt önkormányzati tulajdon – írja a lap. A két világháború között szövetkezeti formában működött, majd a hatvanas évek végéig szakszervezeti tulajdonban volt, ezután állami tulajdonba került, de kezelője a Csepel Művek maradt. A rendszerváltás után alapítványi kézbe került.

A korábbi MSZP-SZDSZ-es kerületvezetéssel kötött megállapodás értelmében támogatásért cserébe önkormányzati, iskolai, civil rendezvényeknek biztosított helyszínt az épület, a 2010-ben a kerület élére került Németh Szilárd azonban átláthatatlan működésre és offshore háttérre hivatkozva felmondta az együttműködést. Az alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a vádak nevetségesek, minden dokumentum és elszámolás elérhető a honlapjukon, offshore hátterük pedig már csak azért sem lehet, mert már nincs is mögöttük cég.

A támogatás megvonása óta az évi 70 millióra rúgó működési költség több mint felét saját bevételből fedezik, a fennmaradó részt állami, pályázati forrásokból, civil adományokból szedik össze. A pénzügyi nyomásgyakorlás eredménytelenségét látva az önkormányzat 2013-ban kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bíróságnak, hogy a Csepeli Városkép Kft.-t jelölje ki az alapítói jogok gyakorlására, de a bíróság ezt elutasította. A tavalyi választások előtt Németh 30 milliós támogatást ígért, ha beveszik őt és még egy főt az alapítvány felügyelőbizottságába és két főt a kuratóriumba. Ezt az ultimátumot is visszautasították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik