Belföld

A híreket uralják az „újfajta diktatúrák”

szergej gurijev (Array)
szergej gurijev (Array)

A világhírű orosz közgazdász, Szergej Gurijev szerint a mai diktatúrák már nem hasonlítanak a sztálini vagy hitleri rezsimekhez. Magyarországot is ide sorolja.

Az újfajta diktatúrákban a hatalom folyamatosan tematizál, naponta dob be a köztudatba új témákat, álhíreket generál, valóságos híreket forgat ki az összefüggéseiből – mondta a Figyelőnek a világhírű orosz közgazdász, Szergej Gurijev, aki Magyarországot is ide sorolja. Igaz, nálunk aligha fordulhat elő, ami Oroszországban, hogy nyomtalanul eltűnik egy rendszerkritikus újságíró, vagy ami Törökországban, hogy beperlik az ellenzéki vezetőket. De a mai diktatúrák már nem hasonlítanak a hitleri és sztálini rezsimekhez, a gazdasági egymásra utaltság miatt már életképtelenek a nyíltan gyilkos diktatúrák – mondta Gurijev.

A közgazdász szerint az ilyen országokat sokféleképp lehet nevezni, autoriter rendszereknek, versenyalapú diktatúráknak vagy ahogy Orbán Viktor fogalmazott, illiberális demokráciának. Gurijev információalapú diktatúrának nevezi az ilyen típusú berendezkedést, mert az állampolgárok informálása feletti uralomra törnek. Azt a látszatot keltik, hogy az ország vezetése megállás nélkül dolgozik, elterelik a figyelmet az önkényről, főleg arról, hogy a nép számára felfoghatatlan mértékben játsszák át az ország vagyonát családtagoknak, klienseknek, strómanoknak. Az emberekre zúdított információtömeg tartalmát tekintve bulvár, sikerpropaganda és harci jelentés. Tipikus üzenet, hogy a hazát külső és belső ellenségek fenyegetik, amelyek meg akarják akadályozni, hogy folytatódjon a nemzet „sikersztorija”. Ez a fajta kommunikáció kísértetiesen hasonló Venezuelában, Oroszországban, Magyarországon, Argentínában és Törökországban is.

Gurijev szerint még a rendszerkritikusok egy része is elfogadja a kormány kommunikációjának egy lényeges üzenetét: hogy a Nyugat hanyatlik, így mi eredményesebb alternatívát keresünk. Ugyanakkor ha Dél-Koreát, Szingapúrt, Thaiföldet, vagy akár Kínát is alapul vesszük, a gazdasági sikerek érdekében gyengítették a diktatúrát, ellehetetlenítették az egyéni önkényt, a társadalmi és politikai életben is jelentős liberalizáció zajlott le. Ezzel szemben az új autokráciákban ennek ellenkezője történik és mindez negatív eredménnyel jár: Oroszország recesszióba fordult, csúcsokat dönt az infláció, Törökországban is folyamatosan romlik a gazdasági helyzet. Magyarországon a jó makrogazdasági adatok annak köszönhetőek, hogy tőlünk nyugatra bieindult a gazdasági élénkülés, az energiaárak világszerte zuhantak, Magyarország pedig gazdasági kedvezményezettje az EU-nak.

Orbán Viktor azonban előnyös helyzetben van – véli a közgazdász. Senkinek nem érdeke, hogy Magyarország gazdaságilag összeomoljon, Amerika pedig megelégszik azzal, ha nem szállunk szembe vele és nyíltan támogatjuk a külpolitikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik