Belföld

Politika és prostitúció, pártok a Nancy-ügyről

Nancy (Array)
Nancy (Array)

A Hetek című lap arról kérdezte a parlamenti pártokat, mit tennének, ha kiderülne, soraikban politizál a meggyilkolt lánnyal hírbe hozott közéleti szereplő.

A hetilap ezt a három kérdést küldte el a pártoknak:

1. Mi az önök álláspontja a politikusok magánéletének erkölcsi normáival kapcsolatban?

2. Az önök pártjában hol húzódik az az erkölcsi határ, amit következmények nélkül nem léphet át politikusuk?

3. Milyen lépéseket tesz az önök pártja, ha beigazolódik, hogy a Nancy nevű lány ügyfelei között valóban szerepelt egy országosan ismert politikus?

A következő válaszok érkeztek:

Fidesz:

Szégyen, hogy egyesek politikai hasznot akarnak húzni egy fiatal lány tragédiájából. Ez az ügy kizárólag arról kell, hogy szóljon, hogy egy ocsmány, gyáva gyilkosság történt, valaki elvett egy életet, és ezért bűnhődnie kell. Ez nem az a pillanat, amikor a politikusokat kell megdobálni. Ez az a pillanat, amikor egy lányt kell gyászolni.

DK:

A legáltalánosabb erkölcsi normákat (Ne ölj! Ne lopj! stb.) az állam jogi normába foglalja, melynek áthágását büntetni rendeli. Ezen esetekben pártunk álláspontja világos: a bűncselekményt elkövetett tagot a pártból kizárja. A párt etikai szabályzata további, a párt mint közösség működését veszélyeztető magatartásokkal szemben ugyancsak tilalmat fogalmaz meg. Azok megszegőit párt-büntetéssel javasolja szankcionálni. Ezen első két körön túlmutató egyéb morális kihágások, vétségek esetén a párt fegyelmi bizottsága egyedileg mérlegeli a cselekmény súlyát. Jogi normába vagy valamely párt etikai szabályzatába nem ütköző cselekedetek, erkölcsi következmények levonása végső soron a választók joga, amelyet a választáson érvényesítenek.

JOBBIK: 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint a politikusoknak erkölcsi példát is kell mutatniuk, de a párt magánéleti kérdésekkel sem a saját pártját, sem a többi pártot illetően nem foglalkozik mindaddig, amíg az nem sérti a törvényeket vagy a társadalmi együttélés alapvető normáit. Súlyos, az alapvető emberiességi értékeket sértő viselkedés esetén a Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottsága előbb figyelmeztetheti, de kellő súlyosság esetén ki is zárhatja az illetőt a Jobbik soraiból. A konkrét ügyben a Jobbiknak nincs tennivalója. Az innentől fogva az érintett pártra, valamint a bűnüldöző hatóságokra tartozik, ha beigazolódik, hogy a politikus kiskorú személlyel létesített szexuális kapcsolatot anyagi ellenszolgáltatásért cserébe.

KDNP: 

A magánélet még a politikusok esetében sem tartozik másokra. Természetesen minden politikustól elvárható, hogy igyekezzen megfelelni az általános érvényű normáknak és azoknak a követelményeknek, amelyek a közjó szolgálatában állókra különösen érvényesek. Az erkölcsi határ elsősorban lelkiismereti kérdés, hivatalos következménye a törvénybe ütköző tetteknek és a különösen súlyos, életvitelszerű vétségeknek van. (A Nancy-üggyel kapcsolatos) feltételezésekkel nem kívánunk foglalkozni, nálunk eddig nem volt szükség pártintézkedésekre. Az érintetteknek maguknak kell levonni a tettükből fakadó következtetéseket.

MLP:

A politikusok is közszereplők, és a közszereplőknek is van magánélete.  Sokszor más szabályok vonatkoznak rájuk, mint az átlagpolgárokra, mert a sajtószabadság és a közérdek – bizonyos esetekben felülírja a magánélethez fűződő jogaikat. Mi nem írunk elő semmiféle „erkölcsi határt” politikusaink számára. Bízunk abban, hogy előírások nélkül is megfelelő módon viselkednek, íratlanul is betartják a tőlük elvárható erkölcsi normákat. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Amennyiben azonban beigazolódik (hogy országos politikus is Nancy ügyfelei között volt), egyetlen következménye lehet: be kell fejeznie a politikai pályafutását. Pártjától elvárható, hogy tegye meg a szükséges lépéseket ennek érdekében.

Az MSZP nem akart reagálni a megkeresésre, a hetilap úgy tudja, a pártban „irányítottnak” minősítették a harmadik kérdést: úgy értékelték, az azt sugallja, hogy a Nancy ügyfélköréhez tartozó politikus szocialista.

Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke a lapnak csak annyit mondott, hogy ez “egy bizalmi munka, és a lányoknak nem az számít, hogy ügyfeleiknek mi a foglalkozása. Előfordul, hogy egy-egy szexmunkás megtisztel a bizalmával, és elmondja, hogy milyen ismert ember – és nem csak politikusról beszélek – jár hozzá. Az ilyen információk azonban értelemszerűen nem kerülhetnek nyilvánosságra, hiszen ez senkinek nem áll érdekében: ha kitudódna, a kuncsaft legközelebb nem jönne, így pedig a lányok elesnének a keresettől” – mondta Földi. 

Az egyesületet felháborította, hogy Nancy halála kapcsán a sajtó a lány foglalkozását emelte ki, miközben más gyilkosságok esetében nem tartják fontosnak ezt az aspektust. További részletek a Hetek legfrissebb számában. 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik