Belföld

Ebben még Rákosinál is jobb Orbán, de Vona olyat tud, amit még ő se

Tölgyessy Péter (Array)
Tölgyessy Péter (Array)

A Jobbik a válság gyermeke, csak az tud ellene fellépni, aki bölcsebb nála, de a fiatalokat se a Fidesz, se a baloldal nem tudja megszólítani - mondta Tölgyessy Péter.

Az LMP által létrehozott Ökopolisz Alapítvány fórumának vendégeként a jogász, politológus azt mondta: a magyar társadalom azt hiszi, a Jobbik nem lenne korrupt, pedig ugyanúgy irányított kapitalizmust vinne, amelynek lételeme a klientúra építése, a korrupció. Efféle rendszerben hősnek kell lennie annak, aki nem korrupt. A Fidesz klienselven épített kapitalizmusában is azok a jó, érdemes magyarok, akik táboron belül vannak. Amíg Magyarországon irányított társadalomban gondolkozunk, addig a politika korrupt lesz. A Jobbik nagy hiányossága jelenleg a kapcsolatrendszer hiánya – tette hozzá Tölgyessy, akit a HVG idéz.

Az Orbán-kormányhoz hasonló centralizációra még Rákosi sem volt képes. A Fidesz mindig a bürokrácia csökkentéséről beszélt, de ennek ellenkezője történt. Az alullévők rettegnek a felelősségtől, így még a keretszámokról is a kormányfő dönt. Az internetadónál jelent meg minden Fidesz-negatívum, miközben Orbán úgy gondolhatta, ez egy jelentéktelen dolog, csupán kiterjesztik a távközlési adót.

Tölgyessy az LMP-t is bírálta, hiányolta a korszakváltó ötletet, és jelezte, a kapitalizmusellenes megszólalásoknál a különbséget az LMP és a Jobbik között csak egy ínyenc látja, az átlagpolgár már kevésbé. Az LMP beszorult a zöld sarokba, elfogadta az ökopárt szerepét, ami egy olyan posztmodern államban, mint Németország működhetne, de itt nem. Az LMP-ből kivált PM sokszor olyan dolgokat fogalmaz meg, mintha egy nagyon fejlett országban politizálna, miközben az ország valódi helyzetére kellene reagálnia. A magyar baloldal egyébként is mindig felülről szerezte meg a hatalmat és felülről politizált. Szerinte éppen azért sikeres a Jobbik, mert alulról építkezik, és a legkevésbé vezérelvű.

Orbán a halálbüntetés tematizálásával a Jobbiknak kedvez 

Ráadásul Magyarországon még létezik a kádári gyökerű baloldal, miközben a fiatalok már oda sem figyelnek a régi baloldalra. „MSZP-s szülők vannak jobbikos gyerekekkel.” A Fidesz 2010-ben még azt képzelte, bármikor lesöpri a Jobbikot, de már látszik, nincs csodafegyvere ellene, ha versenyre kel vele, még közelebb kerül hozzá, és ebben a játszmában övé a gyengébb pozíció. Az Orbán Viktor által előszedett halálbüntetés témájából is a Jobbik jött ki jól, hiszen csak az erről szóló vágyakat tudja megfogalmazni a Fidesz, azokat nem tudja teljesíteni. A Jobbikkal szembeni fasisztázásnak annyi értelme van csak, mint Simicska gecizős megszólalásainak. „A csúnya mondja a csúnyának, hogy csúnya.” A Jobbik a magyar válság gyermeke, az tud ellene fellépni, aki a Jobbiknál bölcsebb megoldásokat kínál, de a fiatal generációnak már nem szól sem a baloldal, sem a Fidesz, csak a Jobbik.

Tölgyessy szerint jelenleg a Jobbik a fő ígérgető, ami sokszor bejött már a politikában, a magyarok a kádárizmus idején is csak valamilyen felzárkózást érzékeltek, nem azt, hogy a kommunizmus kísérlete „tragédiához vezetett”. Az emberek a XX. században csak ekkor tudtak valamennyire tervezhető-élhető életet kialakítani. A magyarok szeretik, ha a politika figyel a panaszaikra. Ez volt Horn Gyula sikerének titka, és ezt csinálja most a Jobbik is, és „nem az van a választókban, hogy de mindezt mégis miből, hanem hogy hurrá!”. További részletek a HVG-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik