Belföld

Orbán szerint a bevándorlás kollégiumi házibuli

Orbán (Array)
Orbán (Array)

Az embercsempészek hajóinak megsemmisítésével, elkobzásával oldaná meg a problémát a miniszterelnök. Ha nincs más megoldás, be kell vezetni a halálbüntetést - mondta.

Rá kell jönnünk, hogy nem vagyunk olyan fiatalok, mint 25 éve voltunk – mondta a Kossuth rádióban pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök a független országgyűlés megalakulásának negyed százados évfordulójára emlékezve. A kormányfő szerint 2015-re túl vagyunk a pénzügyi válság következményeinek felszámolásán, a romeltakarításon, a következő évek arról szólnak, hogy hogyan valósítjuk meg a polgári berendezkedést.

Elsüllyesztené az embercsempészek hajóit

Ha nem szabályozzuk a bevándorlást, hanem „kollégiumi házibulit hirdetünk”, mindenki akkor jön, amikor akar és addig marad, „amíg a kakas kukorékolni kezd”, nincs esélye a polgári berendezkedésnek – mondta Orbán. Szerinte ma még ugyan átszaladnak rajtunk a menekültek, a németeket és az osztrákokat sem érdemes „élhetetlen baleknak” tekinteni – ha ők megakadályozzák a bevándorlást, a menekültek nálunk maradnak, veszélybe sodorják a megélhetésünket, munkahelyeinket.

Őrült ötletnek tartja, ha valaki nem védi saját határait, beenged mindenkit, majd szétosztja a menekülteket azok között, akik be se akarták őket fogadni. Szerinte a határokat kell megvédeni, a problémát a határokon kívül kell megoldani, „az embercsempészek hajóit meg kell semmisíteni, el kell kobozni”.

Orbán szerint mindenkit, aki illegálisan lépi át a határt, törvénysértőnek kell tekinteni: nem bocsánatos bűn, nem könnyed szórakozás. Aki ezt elköveti, őrizetbe kell venni, le kell folytatni az eljárást, és akiről kiderül, hogy politikai üldözött, annak meg kell adni az Európában tartózkodás lehetőségét. A többség nem ilyen – mondta a miniszterelnök. A nemzeti konzultációval kapcsolatos külföldi kritikákkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy nálunk megkérdezik az embereket, míg másutt nem.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha nincs más, be kell vezetni a halálbüntetést

A halálbüntetés témáját azért kell napirenden tartani, mert amikor a brutális bűncselekmények megjelennek, az emberek úgy érzik, nincsenek biztonságban – mondta Orbán. Az emberek azt hiszik, hogy ha van halálbüntetés, nagyobb biztonságban vannak. Erről nagy vita van, de fontos kérdés, hogy mit gondoltak az emberek – jelentette ki, hozzátéve, hogy örül, hogy van része a vita kirobbantásában, mert csak az elítéltek jogairól szoktak gondolkodni, az áldozatokról nem. Orbán szerint végig kell gondolni, mit éreznének az emberek, ha családtagjaik esnének hasonló bűncselekmények áldozatául és szerinte minden országnak magának kellene dönteni arról, hogy alkalmazzon-e halálbüntetést. Vissza kell kapniuk a tagállamoknak azt a jogot, hogy maguk döntsenek.

Orbán azt mondta: ő az élet pártján áll, de onnan nézi a kérdést, hogy mit lehet tenni az emberek megvédéséért: ha halálbüntetés nélkül lehet, akkor úgy kell megoldani, de ha nincs más, be kell vezetni a halálbüntetést.

Szerinte a magyar ember természetéből következik, hogy mindig többet szeretnének, de példátlan, hogy ezermilliárd forintnyi összeg kerül vissza az erőfölényükkel visszaélő bankoktól. Ettől még vannak családok, akik többre számítottak, de mivel az igazságszolgáltatás magához vonta a döntést, a bíróságok kijelölték azt a határt, ameddig el lehet menni, a kormány nem tud átmenni ezen a falon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik