Belföld

Figyelem! Itt van az igazi Nemzeti Konzultáció

Nemzeti troll (Array)
Nemzeti troll (Array)

Most végre nem azért kérdeznek minket, hogy aláírjuk a kormány politikáját. Azokról a kérdésekről dönthetünk, amik tényleg fontosak nekünk.

Egy ország lelkiállapotát – már ha van egy országnak lelkiállapota, de tegyük fel, hogy van – nagyon pontosan tükrözi az, hogy mi foglalkoztatja az említett ország állampolgárait. 

Ez persze nem új a magyar politikusoknak sem, sőt. Magyarországon régóta csak arról szól a politika, hogy megpróbáljanak minél népszerűbbek lenni minél több választópolgár vélt vagy valós igényeinek kiszolgálásával.

Tanítani kéne inkább

Krekó Péter, a Political Capital vezetője beszélt egyébként erről egy hosszabb interjúban. Azt mondta, a politikai vezetők elsősorban a közvéleménykutatásokból érkező inputokat veszik figyelembe, és hiába alapeleme a demokráciának, hogy a választók elvárásait figyelembe kell venni, a magyar politika túl erősen hagyja magát befolyásolni a közérzületek által.

“Ezt azt jelenti, hogy a közvélemény-kutatásokból kiolvasható primer igények kielégítése válik a kormányzati politika tartalmává, és a döntéshozók nem mernek fellépni azzal az igénnyel, hogy bizonyos kérdésekben, akár nehezebb, kényesebb témákban igenis formálják a közvéleményt, ne pedig ahhoz igazodjanak”, mondja Krekó.

Habony

Pont ugyanezt láthatjuk az elmúlt hetek politikai témáiban is. A halálbüntetés “napirenden tartása”, vagy a bevándorlók elleni harc kifejezetten népszerűnek vélt (valójában annyira azért nem népszerű) kérdése is pont ilyen. Ezért lehet megtartani egy nemzeti konzultációt arról, hogy a bevándorlók helyett a magyar családokat támogassuk-e.

De még a legzseniálisabb Habony Árpádok sem tartják folyamatosan a néplélek ütőerén a mutatóujjukat, ezért a kormány sem érezheti pontosan, mi foglalkoztatja az embereket. Szerencsére ott van az internet, ahonnan ezt könnyedén ki lehet deríteni.

Kellett már

A nemzeti konzultációval bajok vannak, ferdít, torzít és olyan kérdéssel foglalkozik, ami nem is biztos, hogy bárkit érdekel. Mégsem arról döntünk, hogy fizessünk-e az áramért és a gázért.

Szerencsére a Peticiok.com tökéletesen hűen adja vissza, mi érdekli a magyarokat. Pont a néplelkünknek megfelelő arányban keveredik benne az aktuális a komollyal és a furcsával. Pont olyan, mint a 4-6 villamos felújítása. Már nagyon kellett, meg jó is, hogy lesz, de időnként teljesen abszurd.

Az igazi konzultáció

Összeraktuk végre azt a nemzeti konzultációt, ami hűen tükrözi a nemzeti közérzületet. Ehhez megnéztük, a Peticiok.comon, milyen aláírásgyűjtések voltak a legnépszerűbbek.

Vannak, akik korábban úgy gondolták, hogy az akácokat invazív fajként be kell tiltani az Európai Unióban. Azt pontosan nem tudjuk, kik voltak ők, mert az unióban valójában soha nem volt ilyen terv, de a magyar kormány kiállt az akácért, megérintve rengeteg magyar ember lelkét

Volt idő, amikor voltak, akik úgy gondolták, hogy a Klubrádió frekvenciáját meg kell szüntetni, elhallgattatva ezzel az ellenzék hangját az éterben. Szerencsére voltak olyan demokraták, akik nem féltek

Soha nem volt olyan idő, amikor lettek volna olyanok, akik meg akarták akadályozni, hogy Magyarországon koncertezzen a One Direction nevű tinizenekar. Ez persze nem érdekelt senkit. Rengetegen felkiáltottak, hogy azonnal One Direction-koncertet szeretnének. 

A parlamenti őrség felfegyverzése után még nem lesz egyik pillanatról a másikra rend Magyarországon. Szerencsére voltak, akik azoknak a jogaiért is kiálltak, akik saját magukért nem tudtak

Majd száz éve, hogy a franciák elvették tőlünk Trianont. Vannak, akik nem adják fel a harcot, és a döntés azonnali visszavonását követelik.

Vannak, akiket zavarnak a hangos durrogások és a lábuk alatt felrobbantó petárdák, mások ugyanakkor úgy gondolják, hogy hiába zavarja őket, nem kell felszólalniuk. Nem ők vannak többen

2008-ban, amikor még létezett Önkormányzati Minisztérium, hozott egy olyan rendeletet, ami szerint származás nélküli lovakkal nem lehet lovasszolgálatot végezni. Sokak szerint ez hülyeség.

Egyike a tényleg aktuális kérdéseknek, még ha csak pár hétig volt is az. A kormány terve ellen, amiben meg akarták adóztatni az internethasználtatot, rengetegen kiálltak. Voltak olyanok is, akik kapásból a netsemlegesség vitájában is állást foglaltak.

Ez az, amire Habony Árpád soha nem érzett volna rá előre. Amikor az RTL Klub hirtelen levette műsorról a Szerelemben, háborúban című török sorozatot, tömegek háborodtak fel

És nem is egy olyan alkalom volt, amikor egy kereskedelmi tévé izomból beletiport a magyar néplélekbe, A SuperTv2 levetítette az első évadot a Kuzey-Güney Tűz és Víz című török sorozatból, de aztán nem akarták berendelni a második évadot. Nem kellett több

Egerben utasították a mezőőröket, hogy a kóborkutyákat lőjék ki. Egy szokatlanul helyi kezdeményezésben tömegek álltak ki amellett, hogy ezt ne tegyék meg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik