Belföld

Húzzák-halasztják Lázár János perét

Lázár János utazásai miatt még egy volt origós indított pert. Két utazásról már döntöttek, egynél viszont egy titkos dokumentum az akadály.

Elhalasztotta a tárgyalást a bíróság abban a perben, amit Pethő András volt origós újságíró indított azért, hogy kiderüljön, mit keresett Angliában tavaly Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiderült, a kiküldetésről létezik egy titkos irat, de előbb arról kéne dönteni, a bíró egyáltalán megismerheti-e ezt. A bíró a hatályos jogszabályok alapján jogosult lenne betekinteni az iratokba, de többszöri felszólítására sem tette ezt lehetővé a minisztérium.

Az Alkotmánybíróság döntése szerint május végéig törvényt kell alkotni arról, mik azok a közérdekű adatok, amiknél nem elég arra hivatkozni, hogy titkos információ. Ilyenkor felül kéne vizsgálni a minősítést. A következő tárgyalást július 1-re tűzte ki a bíróság, épp emiatt.

Lázár két másik útjáról már van ítélet, ezek alapján az utazások részleteit két héten belül nyilvánosságra kell hozni, bár felülvizsgálati kérelmet még nyújthatnak be a Kúriához – írja a Nol.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik