Belföld

Tetoválószalonban magyarázta a Jobbikot a BBC

Jobbik (Jobbik)
Jobbik (Jobbik)

Egy magyar tetoválószalonban forgatott a BBC, hogy megfejtse a magyar szélsőjobb titkait. Ez nem sikerült a legjobban, de legalább megállapították, hogy a busó maskara nem nacionalista jelkép.

Borival, egy budapesti tetoválószalon alkalmazottjával készített interjút a BBC, amit a magyarországi szélsőjobb erősödésére húzott fel. A riport elején megtudjuk Boriról, hogy négy éve dolgozik tetoválóként, és ez neki nemcsak egy munka, hanem egy hobbi is. A BBC riportja idején épp egy metálos halálangyalt készített egy vendégnek. Elmondta, mennyit változott a világ, a szülei még rossz embernek tartották a tetováltakat, de manapság már trendi dolognak számít az ilyesmi.

A stáb ottjártakor pont busómaszkban fotóztak valakit a stúdióban, a brit hírportál pedig gondosan elmagyarázta, hogy ez nem valamiféle nacionalista szimbólum. Pusztán egy nemzeti, télűző hagyományhoz kapcsolódik, és a török megszállók elleni ellenállásból nőtt ki. Hozzáfűzik, a náci és kommunista szimbólumok illegálisak Magyarországon.


Később ismét Bori jött elő, elmondta, hogy őt a szülei jóra tanították, illetve arra, hogy a rasszizmus rossz dolog. A szalonukban ha valaki náci szimbólumot akar, megkapja, de “ez nem az én asztalom” – utasította vissza a feltételezést, hogy ilyeneket tetoválna. Egy másik tetováló azonban azt mondta (már magyarul), hogy ő nem ítél meg mást az alapján, hogy mit varratna fel magára, “én elkészítem, ő boldogan távozik”.

Bori elmondta még, hogy a fiatal magyar generáció nem szereti a politikát, mire a BBC megjegyezte, a Jobbik, Európa egyik legradikálisabb pártja 20 százalékot szerzett a tavalyi parlamenti választáson. Az idősebb generáció azonban jónak tartja a helyzetet szerinte. Mindenesetre Bori barátai nem jártak korábban szavazni, de legutóbb már voltak, mert változást akarnak az országban – zárul a riport ezzel, na meg egy befejezett, lefóliázott tetoválás képével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik